Harama sevk ediyorsa TV- Teyp, Radyo, İnternet, Dergi ve Gazeteler

By | 17 Eylül 2014

namaz-kildiran-seccade

 

tvAçıklama:

Başlığımızdaki iletişim araçları Allah’ın insanlara bir ikramıdır. Hayatın akışı­nı hızlandıran ve doğru kullanıldığında insanı bilgilendiren bu araçlar bazen yan­lış kullanımlara da sebep olmuş oluyor. Burada suç aletlerin değil onları yanlış kullananlarındır.

Özelliklede televizyonun zararlarını saymaya kalksak sayfalar yetmeyecektir. Biz birkaçını kısaca zikredelim;

a- Televizyonun Zaraları

Günümüzde görsel cihaz bulunmayan ev hemen hemen yoktur. Ancak bun­ların pek azı faydalıdır. Özellikle de film izleme imkânı sağlayan cihazlar, zararlı ve yıkıcıdır. İlk canlı yayın programlarının müslüman ülkelerinde oynanmasıyla, film kasetlerinin satılmaya ve elden ele dolaşmaya başlamasıyla birlikte bu cihazlar üzerinde hâkimiyet hemen hemen imkânsız hale gelmiştir.

Şimdi bu cihazları izlemekten doğan yıkımları ve zararları sunacağız. Allah’ın rızasını isteyen ve gazabından kaçınan herkes bunları düşündükten sonra deği­şikliğe karar verecektir.

b- Televizyonun Akidevi Zararları

-Haç, buda, mukaddes mabetler, sevgi, hayır ve şer tanrıları, karanlık ve aydınlık tanrıları, şifa ve yağmur gibi kâfirlerin şiarlarının ve batıl dinlerinin sim­gelerinin, ayrıca Hristiyanlığı yücelten ve ona girmeye teşvik eden misyonerce hazırlanmış filmlerin sunulması.

-Bazı yaratıkların yaratma, diriltme ve öldürmede Allah’a benzeyen bir kud­rete sahip olduğuna ima. Ölüyü haç veya sihirli değnek kullanarak diriltme içe­ren görüntüler gibi.

-Tevhide aykırı düşen gözbağcılık, el çabukluğu, hurafe, sihir, büyü, falcılık ve kehanet programlarının yayınlanması.

-İzleyici de, hastaları tedavi eden ve iyilikler yapan Papaz, rahiplere ve batıl din mensubu artistlere karşı saygı uyandırması.

-Birçok filmde Allah’tan başkasına yemin, Allah’ın isimleriyle alay içeren kesit­lerin bulunması. Örneğin birinin diğerine Abdulkaysah adıyla hitap etmesi gibi.

-Allah’ın kudreti ve yaratmasında şüphe uyandırmak veya hayatı Allah (c.c.) ile kul arasındaki bir çekişme gibi göstermek.

-Kafir şahsiyetler ve toplum hakkında aktardıklarıyla onlar hakkında hayran­lık uyandırarak izleyicilerin içindeki “Allah’ın (c.c.) düşmanlarından beraat” (beri oluşluk, onları reddediş) anlayışını yok etmek, müslüman ile kafir arasındaki içsel engelleri kırmak. Kafirlere Allah için buğzetme bitince onlara benzeyiş ve onları örnek alma başlar.

c- Televizyonun Sosyal Zararları

-Kafir şahsiyetlerin filmlerde kahramanlar olarak sunulması sonucu onlara hayranlık duyulması.

-Şiddet, öldürme, kaçırma ve gasp görüntüleri sunularak kişilerin adeta suça teşvik edilmesi.

-Filmlerdeki bilindik tarzda tecavüz ve adam öldürme sahneleri, mafyaları oluşturmaktadır. Islah odalan ve hapishaneler filmlerin bu yöndeki etkilerinin belgesidir.

-Hırsızlık, hile, kapkaççılık, sahtekarlık ve rüşvet gibi büyük günahları öğret­mesi.

-Rasûlullah’ın -sallallâhu aleyhi vesellem- erkeklere benzeyen kadınlara ve ka­dınlara benzeyen erkeklere lanet ettiği hadisine apaçık aykın biçimde kadınları erkeklere erkekleri de kadınlara benzemeye davet etmesi. Adam çıkıp sesinde ve yürümesinde kadını taklit eder, bazen peruk ve takı takar, süslenir ve boyanır. Kadın da takma sakal veya bıyık kullanır, sesini sertleştirir. Bu toplumda çözül­menin yaygınlaşmasının ve üçüncü bir türün çıkmasının sebeplerindendir.

-Rasûlullah’m -sallallâhu aleyhi vesellem-, sahabi, alim ve mücahidin yerine ar­tist, şarkıcı, dansöz ve sporcunun örnek ve önder edinilmesi.

-Aileye karşı sorumluluk şuurunun yok olması, önemli ihtiyaçlara ve örneğin hasta çocuğa bile karşı lakaytsız kalınması.

Çünkü evin reisi sürekli televizyonun karşısmdadır ve film izlemesini engel­lediğinden dolayı bazen çocuğunu şiddetle dövdüğü olur.

-Çocukları ebeveynlere itaatsizliğe çağıran yayınlardan etkilenen çocukların ebeveynlerine başkaldırmaları.

Bir filmde çocuk babasından malın parasını almada ısrar edince, baba onun babasına karşı görevlerini hatırlatır. Çocuk “Baba, yani benim malımı çalıyor musun?” der. Oysa Rasûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- birine “Sen de malın da babanındır” buyurmuştur.

-Televizyon izleyenlerin film vs. izlemekle meşgul olmaları sebebiyle aile zi­yaretlerine zaman ayırmamaları, ziyarete gittiklerinde de televizyonun önünde susup onu izledikleri kadar aralarında faydalı konuşmalar yapmamaları ve ailevi problemlerine çözümler aramamaları.

-Televizyonu izlemekle meşguliyetlerinden misafire ikrama zaman ayırma­maları.

-Bu cihazın müslümanlardan aldığı onca vakit sebebiyle onlarda tembelli­ğin, miskinliğin ve işsizliğin yaygınlaşması.

-Eşler arasında anlaşmazlıkların, karşılıklı nefretlerin ve çirkin kıskançlığın peyda olması.

Adam hanımının yanında ekrandaki kadının güzelliklerini över, o da kocası­na filan spikerin ve artistin güzelliklerini anlatır.

-Sürekli olarak kadın erkek karışıklığı görüntülerinin izlenmesi sonucu iyi kıs­kançlığın gitmesi, adamın hanımını (şer’an) yabancı erkeklere göstermesi, kızları­nın ve bacılarının açılıp saçılması ve kadının özgürlüğü çağrısından etkilenmek.

d- Televizyonun Ahlaki Zararları

-Erkeklere kadınların, kadınlara da çekici erkeklerin görüntülerinin sunulma­sıyla şehvetlerin tahrik edilmesi.

-Toplumu türlü türlü rezil giysilerle avretlerini göstermeye çağırmak ve onları bunlara alıştırmak.

-İki cins arasında ilişkilerin kurulmasına çağrı, izleyenlere tanışmanın yolları­nın, başta ne tür konuşmaların geçmesi gerektiğinin ve haram ilişkiyi geliştirme yollarının ve sevgi, aşk ve ellerle tutuşmanın yollarının vs. öğretilmesi.

-Bunları sunan filmlerin etkisiyle zina ve fuhşun yayılması. Hatta bazıları filmde gördüklerini -Allah korusun- bazı yakınlarıyla uygulamakta veya film es­nasında çirkin şeyler yapmaktadır.

-Kadınlara avret yerlerini gösterme ve erkekleri etkilemenin de bulunduğu türlü türlü dansların öğretilmesi. Bu da çözülmenin ve çürümenin türlerinden biridir.

-Ciddiyetten sıyrılıp soytarı bir şahsiyet kazanılması. Ayrıca komedi filmlerini izlerken çok gülünmesi sonucu kalbin bozulması.

-Birçok film ve dizilerde kullanılan müstehcen ve argo kelimelerin yaygın­laşması.

e- Televizyonun İbadete Olan Zararları

-Ekranda yayınlanan programları sabaha kadar izleme sonucu sabah nama­zını kaçırmak.

-Kalbin dizi veya film veya spor karşılaşması ile meşguliyeti sebebiyle erkek­lerin beş vakit namazı camide cemaatle kılmak şöyle dursun, vaktinde kılmaktan geri kalmaları, kazaya bırakmaları.

-Heyecanlı bir spor karşılaşması namaz için durdurulduğunda bazılarında olduğu gibi, bazı kimselerde dini şiarlara nefrete yol açması.

-Oruçluların bu haram görüntüleri izlemekle kazandıkları günahlardan ötürü sevaplarını azaltması veya tamamen götürmesi.

-Şeriattaki örtünme ve çok evlilik gibi hükümleri tenkit etmek.

f- Televizyonun Tarihe Olan Zararı

-Televizyon programlarında İslam tarihinin tahrif edilmesi, hakikatlerin giz­lenmesi ve insanlık tarihini anlatan filmlerde müslümanların gerçekleştirdikleri başarıların göz ardı edilerek sunulması.

-Kesin tarihi hakikatlerin, örneğin zalimin mazlum gösterilerek saptırılması. Yahudilerin davalarının hak olduğu iddiasında bulunmaları gibi.

-Sahabeleri, fatihleri ve alimleri oynayan filmlerle izleyici gözünde müslü­man kahramanların değerlerinin küçültülmesi.

Zira filmlerde bu şahsiyetler bayağı ve sıradan bir şekilde görünmektedirler. Zaten oyuncular da fasık ve facirdirler. Ayrıca filme aşk sahneleri karışır.

-Kafirlerin ellerindeki türlü türlü gelişmiş savaş aletlerinin sunularak müslü- manları psikolojik hezimet haline sokması ve kalplerine korku salması. Böylece müslüman onların yenilmesinin imkansız olduğunu hisseder.

g- Televizyonun Psikolojik Zararları

-Şiddet ve kavga filmlerini izlemekten, kan, tabanca ve ağır silahların görün­tülerinden insanlarda şiddetçi ve düşmancı bir yapı oluşmaktadır.

-Korku filmleri, izleyenlerinin içine korku salmaktadır. Hatta bazıları korkula­rından uyuyamaz, hayalinde yer eden bir görüntü neticesi rüyada gördüklerin­den dolayı çığlık atar.

-Gerçek dışı filmlerin sunulması çocuklarda ve başkalarında gerçekçiliği gi­derir, Allah’ın (c.c.) sebep-sonuç düzeni içerisindeki şu dünya düzeni hakkındaki düşüncesini alt üst eder. Bunlardan biri çizgi filmlerdir. Bu gerçek dışı şeyler on­ların günlük hayattaki hareketlerinde etki eder.

h- Televizyonun Sağlığa Zararları

-Göze zarar vermesi. Bu, kulun hesaba çekileceği bir nimettir.

-Korku filmlerini ve kanlı görüntüleri izlerken bedendeki kalp atışlarının hız­lanması, tansiyonun yükselmesi, sinirsel gerginlik gibi durumlar.

-Bedenin dinlenmesini engelleyen sabahlara kadar uyumamak. Kul kıyamet günü bedenini nerede eskittiğinden sorulacak.

-Süpermen, demir adam ve benzerlerini taklit eden çocukların, boksörleri ve güreşçileri taklit eden büyüklerin uğradıkları bedensel zararlar.

I-     Televizyonun Mali Zararları

-Televizyon ve anten gibi cihazlar ile film kasetlerini satın alırken verilen, bunların tamirine yapılan masraflar. Kul kıyamet günü bu malı nerede harcadı­ğına dair hesaba çekilecek.

-Birçok insanın ihtiyaç duymadıkları lüks eşyaları almaya koşmaları, kadın­ların yayınlanan filmler ve reklâmlar sebebiyle moda elbiselerini almada birbirleriyle yarışmaları.

Evde bulunan internetin zararlarını bilmeyenimiz yok sanırım. Hem vakit kaybının olması hem çetleşmeler hem ahlaksız resim ve görüntüler…