Hacc’ın Eda Şekilleri

By | 5 Şubat 2014

 

Haccın eda şekilleri 3’tür.

1-                   İfrad Haccı: İfrad Haccı, Umre’siz yapılan haçtır. Aynı yılın hac ayları içinde, hacdan önce Umre yapmak sızın hac niyetiyle ihrama girilir ve yalnızca hac yapılırsa ifrad haccı yapılmış olur.

haccın eda şekilleri

2-                   Temettü Haccı: Temettü haccı, aynı yılın hac ayları içinde önce Umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden hac için ihrama girerek yapılan haçtır. Temettü haccı yapacak olanlar, mikat sınırında veya daha önce Umre’ye niyet ederek ihrama girerler. Umre yaptıktan sonra ihram­dan çıkarlar. Daha sonra zamanı gelince hac için ihrama girerler. Haclarını eda ettikten sonra ihramdan çıkarlar.

3-                   Kıran Haccı: Kıran haccı, aynı yılın hac ayları içinde umre ve hacca birlikte niyet ederek ikisini aynı ihramla yapmaktır. Kıran haccı yapacak olanlar mikat sınırında veya daha önce umre ve haccın her ikisine birden niyet ederek ihrama girerler. Umre yaptıktan sonra ihramdan çıkmazlar, aynı ihramla haccı da eda eder, sonra ihramdan çıkarlar. Kıran ve temettü haccı yapanların şükür kurbanı kesmeleri vaciptir. İfrad haccı yapanların şükür kurbanı kesmeleri gerekmez.

Haccın eda şekilleri bunlardır.Tüm müslümanlara Allah (c.c.)Haccın eda şekillerini doğru yapmayı nasip etsin.