Hac ile İlgili Sorular – 2

By | 30 Eylül 2014

hac-ile-ilgili-sorular1 Bir Müslüman hac yapma şartlarına haiz olduğu zaman hemen hacca gitmeli midir?

Şartlarını taşıyan müslümanın hac ibadetini yapması üzerine farz olmuştur. Ancak hemen yapması şart değildir.

Fakat geciktirmesi de doğru değildir. Zira geciktirmesinden dolayı günah işlemiş olur.

2. Hac ibadetinin vakti ne zamandır?

Hac yapma vakti sınırlanmıştır. Bu vakit; iki ay on gündür. Bu süre, kamerî aylardan Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarının ilk on günüdür. Ancak haccın farz bölümü; Zilhiccenin dokuzuncu günü, yani kurban bayramının arife gününden itibaren yerine getirilmeye başlanır.

3. Haccm çeşitleri nelerdir?

Haccm gerek hüküm yönünden ve gerekse yapılış yönünden birbirinden farklı iki çeşidi vardır.

Hüküm yönünden;

Farz olan hac: Şartlarını haiz olan her müslümanm ömründe bir defa yapması gereken hac.

Vacip olan hac: Adak olarak nezredilmiş hac ile nafile olarak başlanıp sonradan bozulmuş olan hac.

Nafile olan hac: Farz olan haccı daha önce yerine getirmiş olan bir kimsenin, Allah’ın rızasını kazanmak için tekraren yaptığı hac ki bunun için belirli bir sayı yoktur.

Şekil yönünden;

Hacc-ı İfrad: Umreye niyet edilmeden, yalnız hac niyeti ile yapılan umresiz hacdır. Farz, vacip, nafile olan haccın her çeşidinde bu hacca niyet etmek mümkündür. Bu durumda hacc-ı ifrada niyet eden kimse; hac süresi içinde ihrama girdikten sonra umre yapmadan, yalnız hac menasikini yerine getirir. Bu hacda kurban kesmek vacip değildir.

Hacc-ı Temettu’: Hac süresi içinde ihrama giren kimsenin, önce umreye niyet edip, umrenin özel gereklerini yaptıktan sonra ihramdan çıkması ve hac özel günlerinde tekrar ihrama girerek hac ibadetini yapmasıdır. Haccm bu çeşidinde iki defa ihrama girilmiş olur. Bu hacda kurban kesmek vaciptir.

Hacc-ı Kıran: Hac süresi içinde, hem umreye hem de hacca niyet edip ihrama giren kimsenin umre ziyaretini yaptıktan sonra, ihramdan çıkmadan aynı ihram ile haccetmesidir. Haccm bu çeşidinde umre ile hac aynı ihram ile yapılır. Kıran haccında da kurban kesmek vaciptir.