Habeşistan’a Hicret

By | 5 Temmuz 2015

habesistana-hicret   Müşriklerin müslümanlara yaptıkları işkenceler her geçen gün artıyordu. Müslümanlar serbestçe ibadetlerini yapamıyor, açıktan Kur’an okuyamıyorlardı.Bu nedenlerle Hz. Peygamber (sav) bir grup müslümanın, daha emniyetli bir yer olan Habeşistan’a hicret etmelerine izin verdi.

11 erkek ve 4 kadından oluşan ilk kafile, peygamberliğin beşinci yılında Mekke’den gizlice ayrılarak Habeşistan’a hicret etti. İçlerinde Hz. Osman (ra) ile eşi, Peygamberimiz (sav)’in kızı olan Rukiye de vardı. Bu ilk kafile orada iyi kar­şılanınca, 80 kişilik ikinci bir grup daha hicret etti. Bunların hicreti ilk gruptan bir yıl sonradır. İkinci grubun başında Hz. Ali (kvc)’nin kardeşi Cafer-i Tayyar (ra) bulunuyordu.

Müşrikler, müslüm ani arın Habeşistan’da rahata kavuşmasından huzursuz­luk duydular. Habeş Kralı Necaşi’ye değerli hediyelerle elçiler göndererek; müslü- manları kendilerine teslim etmesini istediler. Necaşi, müslümanları çağırarak İslâ­miyet hakkında bilgi aldı. Müslümanları haklı bularak elçileri eli boş gönderdi.