Günah ile İlgili Sorular – 2

By | 2 Ekim 2014

gunah-ile-ilgili-sorular1. Günahkarlar da cennete girecek mi?

Âlimlerimize göre, büyük günah işleyene kafir denmez. İmam-ı Azam bu meselede imanla ameli ayrı mütalaa eder. İman, kalp ile tasdik, dil ile ikrardır. Bu oldu mu, Müslüman olduğuna hükmolunur. Büyük günah işlese de haram olduğunu inkar etmediği takdirde bu mümindir. Her an tevbe ile rücu edebilir. Ya da günahlarından aff-ı ilahiye mazhar olmasa bile cezasını çektikten sonra yine cennete girer.

Ashab-ı Kiram’dan Ebû Zer Hazretleri anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v) buyurdular ki: Bana Cebrail (as) gelerek:Ümmetimden kim Allah’a ortak koşmadan ölürse cennete girer, müjdesini verdi, dedi. Ben,(hayretle); “Zina ve hırsızlık yapsa da mı” diye sordum. “Hırsızlık da etse zina da yapsa’ cevabını verdi. Ben tekrar: “Yani hırsızlık ve zina da yapsa da ha!” dedim “Evet, dedi, hırsızlık da etse zina da yapsa” Hz. Peygamber (s.a.v) dördüncü keresinde ilave etti. “Ebû Zer, patlasa da (şaşkınlıkla karşılasa da günahkarlar) cennete girecektir.

Bu hadis, bazılarına fazla ümid vererek, günaha sürüklememelidir. Zira kulluk edebini idrak eden bir mümin, Allah’ın affına güvenip günah işlemez. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v):

“(Tevbe ederim ümidiyle) günah işleyen helak olur.”buyuruyorlar.

2. Günahkarla kâfirin farkı nedir?

Günahkar, emir ve yasaklara uymayan Müslümandır. Kâfir ise, emir ve yasakları inkar eden, onlarla alay eden, onları hafife alan inançsız veya îslam dışı kimsedir.

3. Günahkar bir müslümana kâfir denir mi?

Gizlide veya açıkta da olsa günah işleyen günahkâr bir Müslüman “kâfir’ demek son derece yanlıştır. Hatta ulemamız, bir kimsenin kâfir olduğunu gösteren birçok ihtimal yanında kâfir olmadığını gösteren bir ihtimal varsa o kimsenin kâfir olmadığı tercih edilir, der.