Geyikli Duvar Halısı

By | 28 Eylül 2014

geyikliduvarhalısı     Genellikle Anadoluda bulunan geyikli duvar halısı  duvara asılmak için doku­nan resimli ya da desenli dokumalara denir.Üzerlerinde hayvan motifi yada farklı motifli olanları da bulunmaktadır. Eski geyikli duvar halısı halılarda kullanılan malzemeler yöresel özellik gösterir. Bu nedenle kullanılan malzeme ve niteliği dokuma yöresinin tespit ve tanımlanmasında yardımcı bir unsurdur.

Bu malzemeler yün, tiftik, pamuk, ipek ve suni ipek olabilir. Örneğin, Isparta halılarının atkı ve çözgülerinde 1900′lü yılların başlarında Manchester pamuğu daha sonraki dönemlerde ise yerli pamuk kullanılmış, yün hiçbir zaman kullanılmamıştır. Bazı halılarının beyaz renklerinde pamuk kullanılması olması da farklı  halılara has bir özelliktir geyikli duvar halısında kullanılan renklerin genelde o yörenin bitki örtüsü ve gelenekleriyle çok sıkı bir ilişkisi vardır.

Örneğin Yahyalı halılarında palamuttan elde edilen ve zamanla tatlı bir hardal rengine dönen kahverenginin, Konya yöresinde ‘çivit’ mavisinin kullanılmış olması bu yörelere has özelliklerdir. Ayrıca bazı yörelerde kullanılan renklerin, belli bir dönem sonrası kullanılmamış olması da halının yaşı konusunda bizi aydınlatacak bir diğer kriterdir. Kula halılarında 18. yüzyıldan sonra sarı rengin, 20. yüzyıldan sonra da koyu mavi rengin kullanılmamış olması örnek gösterilebilir http://www.ihvan.com.tr/seccade adresinden duvar halıları bularak, sipariş verebilirsiniz.