Gazete Kuponları

By | 22 Ekim 2014

rüyada gazete görmekİslâma ve dindarlara saldıran bazı gazeteler kuponla kitap vb. şeyin veriyorlar. Bunları almamızda bir mahzur var mıdır?
Meselenin iki yönü vardır:
1. Gazete kuponuyla herhangi bir şeye sahip olmak. Filan şahıs gazetesini şu kadar gün para verip satın alanlara ayrıca falan eşyayı da veceğini söyler ve bunu kuponla teşvik ederse, buna kimse bir şey söyleyemez, alınacak şey de helâl olur. Bunu verenin müslim, ya da gayr-i müslim olması da bir şey değiştirmez. Hatta o filan şahıs bunu kupon getirene değil de, getirenler arasında çekilecek kurada çıkana vereceğini söylese de bunda bir mahzur olmaz. Çünkü herkes para karşılığında gazetesini almıştır. Kuradan çıkan tamamen çıkmıştır. Ama çıkan hediyelerin parası bir bakıma gazeteyi  herkesten alındığı ve hediye çıkmayanlar ise karşılıksız para verin olacakları için bu ikinci durum hiç mahzursuz da olmamalıdır.
2. Meselenin diğer yönü, takvâ ya da verâ derecesinde çok ı düşünmek ve “kötülük ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın ayetine uyarak bu tepkiyi dahi ibadete çevirmektir. Çünkü onlar kazandıkları her kuruşu İslamı yok etmek için kullanıyorlar. Herhal onlara karşı alınması gereken ilk tavır, gazetelerini almamak suretiyle, onların güçlerine güç katmamaktır. Varsın aynı kitabı biraz da’ pahalıya almış olsun.