Fitne Zamanında Salih Amel İşlemenin Fazileti

By | 12 Kasım 2014

fitne-zamaninda-yapilan-ibadetin-fazileti. Ebu Ümeyye eş-Şa’bânî (rahmetullâhi aleyh)’den rivâyet edilmiştir:

“Ebu Sa’lebe el-Huşenî (radıyallâhu anh)’a gelip ona:

– ‘(Ey Sa’lebe!) Yüce Allah’ın şu ayeti hakkında ne diyorsun?’ dedim. Ebu Sa’lebe:

– ‘Hangi ayet?’ dedi. Ben de:

– ‘Yüce Allah’ın, “Ey iman edenler! Siz yalnız kendinizden sorumlusunuz. Eğer siz doğru yolda iseniz, sapıklığa düşenler size hiçbir zarar veremezler. Hepinizin dönüşü Allah’a olacaktır. Ve o zaman Allah size hayatta yapmış olduğunuz her şeyi bildirecektir” (Mâide: 5/105) ayeti’ dedim. Bunun üzerine Ebu Sa’lebe şöyle dedi:
Dikkat et! Bu ayeti bilen bir kimseye sormuş durumdasın. Ben de aynı şekilde bu ayeti Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e sormuştum. O da:

– ‘Birbirinize iyiliği emredin, kötülükten sakındırın. Ancak cimriliğe boyun eğildiğini gördüğünde, insanların arzu ve hevesleri peşinde gittiklerini gördüğünde, dünyanın dine tercih edilip herkesin kendi görüşünü beğendiği dönemlerde sadece kendi kendinin çaresine bak ve avamı bırak. Çünkü ondan sonra öyle günler gelecek ki, o günlerde, dinin emirlerine uyma hususunda gösterilecek sabır, ateş parçasını elde tutmak gibi zor olacaktır. O günlerde, Müslüman olarak yaşamaya çalışanlara bugünkü sizin elli kişinin amelini isteyen kimselerin sevabı kadar sevap yazılacaktır’ buyurdu.”

Abdullah ibnu’l-Mübârek der ki: Utbe’den başkası bu hadiste bana şu ilaveyi yaptı:

Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e: ‘Ey Allah’ın Rasulü! Bizden elli kişi mi? Yoksa onlardan elli kişinin sevabı mı?’ diye soruldu. Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem): ‘Hayır, sizden elli kişinin sevabı’ buyurdu.”