Evlilikte Yaş Sınırı Ne Kadardır ?

By | 19 Mart 2015

Evlilikte Yaş Sınırı Ne Kadardır ?Evlilikte Yaş Sınırı Ne Kadardır ?

Evlenecek eşler arasında yaş bakımından bir denk­liğin olması önemlidir. Yirmi yaşındaki genç bir kızın elli altmış yaşında bir erkekle evlenmesi yaş farkı ba­kımından birtakım sakıncaları doğurur. Bu meseleye ölçü olacak hususları Peygamberimizin (a.s.m.) haya­tında görüyoruz.

Hz. Fatıma validemiz evlilik çağına gelince, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer gelerek onu Resulullahtan (a.s.m.) is­tediler. Fakat Peygamber Efendimiz (a.s.m.), “Henüz kü­çüktür” buyurarak nikâha rıza göstermedi. Aynı talep Hz. Ali’den gelince, uygun gördü ve Hz. Fatıma’yı Hz. Ali ile nikâhladı. Nitekim, o sıralar Hz. Ebû Bekir 51, Hz. Ömer 42 ve Hz. Ali 24 yaşlarında idiler. Hz. Fatıma ise 18 yaş civarında idi.

Erkekle kadın arasında aşırıya kaçmamak kaydıyla birkaç yaş farkının bulunması uygun görülmektedir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) ile Hz.Ümmü Seleme va­lidemiz arasında birkaç yaş farkı vardı. Peygamberi­miz ondan birkaç yaş büyüktü. Bunda bir sakıncanın olmadığını Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle dile getirdiler:

“Bir kadının kendisinden daha yaşlı bir erkekle ev­lenmesinde bir mahzur yoktur.”

Kadının erkekten yaş bakımından biraz farklı ve küçük olmasının fizyolojik açıklaması da vardır. Ka­dın erkeğe göre daha çabuk yıpranır, 40-50 yaşlarında menapoza girmektedir. Böylece arada 5-10 senelik bu yaş farkı bu dengesizliğe engel olacaktır.