Evlenme Ehliyeti Nedir ?

By | 28 Mart 2015

Evlenme Ehliyeti Nedir ?Evlenme Ehliyeti Nedir ?

Nikahın geçerli olması için ergenlik şart değil­dir. Buna göre küçüklerin evliliği velinin veya ve­kili tarafından yapılırsa geçerlidir. Akıl hastaları­nın nikahı aynı şekilde velileri tarafından gerçekleştirilebilir.

Akıllı ve ergenlik çağma gelen biri Hanefi mezhebine göre velisinin izni olmadan evlenebilir. Aynı şekilde dul veya bakire kadm da velisinin iz­ni olmadan evlenebilir.

Şafiilere göre, ister küçük, ister büyük, ister bakire, ister dul olsun, her kadının, nikah akdini yapacak bir velisinin bulunması şarttır. Hiçbir kadın kendi nikah akdini ya da başka bir kadının ni­kah akdini yapamaz.

Kadın ergenlik çağma vardıktan sonra kimse onu evlendirmeye zorlayamaz. Ergenlik çağma ulaşan kızın velisi kendisinden izin istediği zaman eğer kız susup cevap vermez veyahut gülerse izin vermiş sayılır. Rasulullah (sav) bu konuda şöyle buyuruyor: “Dil kendisini evlendirme hususunda velisinden daha ileridir. Bakireden izin istenir, onun izni susmasıdır.”

Bakire bir kız, Rasulullah (sav)’e gelerek, ken­disi istemediği halde, babasının kendisini zorla evlendireceğini söyledi. Bunun üzerine Peygamber (sav) bu nikahı kabul edip etmemekte onu serbest bıraktı.