Evde Bakara Suresinin Son İki Ayetinin Okunması

By | 17 Temmuz 2014

hasema

 

KuranEbû Mes’ûd el-Bedri radıyallâhu anh’dan rivayet edildiğine göre, Nebi sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Bakara suresinin sonundan iki ayeti ge­celeyin okuyan kimseye bunlar yeter.”

Açıklama:

Bakara suresinin sonundaki iki ayet, her müslümanm ezberleyip her gece okumaya özen gösterdiği “Amenerrasûlü”dür. Bu ayetler nâzil olduktan sonra Peygamber Efendimiz’in onlan ilk olarak okuduğu esnada, her dua kelimesin­den sonra Cenâb-ı Hakk’m “duânı kabul ettim” buyurduğu nakledilir.

Ebû Zer’den nakledilen bir hadise göre de Peygamberimiz: “Allah Teâlâ Bakara suresini iki âyetle sona erdirmiştir ki, bunları bana arşın altındaki bir hâzi­neden vermiştir. Bunları öğreniniz, kadınlarınıza, çocuklannıza belletiniz, öğreti­niz. Çünkü bunlar hem salâttır, hem duadır, hem Kur’an’dır” buyurmuşlardır

(Özellikle ülkemizde cemaatle kılınan yatsı namazlarından sonra bütün ca­milerde Amenerrasûlü okunması, neredeyse vazgeçilmez bir âdet olmuştur. Ferdî olarak da hemen her müslüman bu iki âyeti her gece okur. Bu iki âyetten birinci­si imanın temel esaslarını, İkincisi ise yedi ayrı dua cümlesini ihtivâ eder.

Hz. Ömer ve Hz. Ali’nin: “Akıllı bir adam görmedik ki, Bakara sûresinin sonundaki iki âyeti okumadan uyusun” dedikleri nakledilir.