Et’in Faydaları Nelerdir ?

By | 25 Şubat 2015

Et'in Faydaları Nelerdir ?Et’in Faydaları Nelerdir ?

Et, işitme ve görme duyusunu geliştirir, aklı ve bedeni güçlendirir.

Dana eti insan mizacına sertlik, koyun eti ise yumuşaklık verir. İnek, ke­çi ve deve etinin sindirimi zordur.

Kurban eti herkes için şifadır ancak kesildikten 3 gün sonra bu özelliği­ni kaybetmeye başlar. Belki bu sebepten Peygamberimiz (s.a.v.) kurban eti­ni 3 günden fazla saklamayı önce yasaklamış, sonra izin vermiştir.

Hayvanın yağı, özellikle iç yağı ve kuyruk yağı, yemeklerde ve ilaç ya­pımında, kemikleri ise şifalı çorba hazırlamada kullanılır. Sonbaharda ve kı­şın sık sık et yemek, ilkbaharda ve yazın ise etten uzak durmak sağlığa de­ha uygundur. Sağlıklı insan haftada 1-3, hatta 5 defa et yiyebilir. Peygam­berimiz (s.a.v.) “Şüphesiz et yemeklerin efendisidir” buyurmuştur. Ancak başka bir hadis-i şerifte “Devamlı et yemek ve et çorbasına devam etmek sı­kıntı verir, kalbi katılaştırır” buyurur.

İzgara veya fırında pişirilen et, haşlanmış etten daha kuru olduğu için salatayla yemekte fayda vardır. Eti yeşil salatayla yemek, eti sindirebilenler için sindirimi kolaylaştırır, sindiremeyenler için zarannı azaltır. Pul biber, defne veya ardıç yaprağı, sarımsak, soğan, zencefil, kekik, kimyon ile pişi­rilen etin besin değeri bu baharatlarla zenginleşir.

Bir hayvanın eti başka bir hayvanın eti veya yağı ile karıştırılmamalı ve yalnız kendi yağıyla pişirilmelidir. Çünkü et, kendi yağıyla birlikte kolay sindirilir, kendi yağından başka, hayvanı veya bitkisel yağı özümsemez.

Allahü Teala, Enam suresi, 146. Ayet’te “Yahudilere tırnaklı hayvanla­rın hepsini, sığır ve koyunlann ise iç yağlarını haram kıldık. Sırtlarına veya bağırsaklarına yapışanlar ile kemiklerine karışanlar müstesna” buyuruyor. Onlara kırmızı et yasaklandığına göre, eti sindirme kabiliyeti de kısıtlanmış veya kaldırılmış olmalıdır. Bilim adamlarının yaptığı son araştırmalar bunu tasdik etmektedir. Kan gurubu “A” olanlar kırmızı eti sindirmekte zorlanmakta veya tam sindirememektedir. Onlarda etin hazmını sağlayan mide asidi o kadar az üretilir ki, kırmızı eti parçalamaya yetmez. Türk nüfusunun büyük çoğunluğunun (özellikle Karadeniz ve Ege bölgesinde yaşayanlar) kan gurubu “A”dır. İlginç olan, Karadenizlilerin çoğu dana iç yağı kullan­dıkları halde et sevmezler.

Peygamberimiz (s.a.v.): “Sığır ve dana eti devamlı yenilecek olursa: Ala­ca (vitiligo), sedef (psoriazis), cüzzam (lepra), fil hastalığı ve daha birçok hastalığa sebep olur” buyurmuştur.

Bu ayet ve hadisten anlaşıldığına ve yapılan bilimsel araştırmaların so­nucuna göre midesi az asit üretenler (kan grubu “A”) kırmızı eti hazmede­mez, sadece çürütür. Çürümüş et kalıntıları kılcal damarları tıkar, kanser, cüzzam, sedef, vitiligo, varis ve fil hastalığı gibi hastalıklara yol açar. Bu se­beple kan grubu “A” olanların daha az mide asidiyle parçalanan tavuk, hin­di, keklik, oğlak, kuzu eti ve balığı tercih etmesi gerekir.

Her tür hayvanın genç, erkek, siyah ve yağlı olanı tercih edilmelidir. Omuz, sırt eti ile kemiğe sarılmış et daha lezzetli, daha hafiftir. Her hay­vanın sağ tarafındaki et sol taraftakine göre daha lezzetlidir. Kırmızı koyu­nun eti siyah koyunun eti kadar lezzetli, sindirimi ise daha kolaydır. Beyaz koyunun eti hafif, gri koyunun eti ağırdır. Bir yaşındaki siyah, yağlı erkek keçinin eti lezzetli ve hafiftir. Kuzu, oğlak ve buzağı eti en iyi ve en hafif etlerdir. Bunların içinde en iyi hazmedilen ve en az kalıntı bırakan oğlak etidir. Kurutulmuş etin hazmı ağırdır, fakat buzlukta saklanan etten daha iyidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) at eti yemeye izin vermiş, fakat eşek eti­ni yasaklamıştır.

Etin cinsiyle beraber hayvanın nasıl kesildiği de son derece önemlidir. “Allah size ölü, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı”. Bakara Suresi 173

Allah (c.c.) bu yasağı Kur’ân-ı Kerim’de birkaç yerde tekrarlamaktadır.

Elektroşok verilerek kesilen hayvanın eti ölü hayvanın eti gibidir, sade­ce bazı detaylar farklıdır. Bu şekilde kesilen etin zararını anlamak için şöy­le bir misal verilebilir:

Mükemmel donanımlı bir ülkede savunma sistemi her tür hastalığa ve genetik mutasyona yol açan, akla gelebilecek her çeşit kimyasal ve biyolo­jik silahın bağlı olduğu çok güçlü tek bir bilgisayarla yönetiliyor olsa. Bu ülkeyi işgal etmek isteyen birisi, savunma sisteminin merkezi olan bilgisa­yar ile savunma birimleri arasındaki bağlantıyı keserek ülkeyi, hiç zarar ver­meden bütün güzellikleriyle alır ve kullanır. Ancak akılsız biri direkt bilgi­sayarı bombalamaya başlasa bilgisayar bozulur ve buna bağlı silahlar kon­trolsüzce şehir halkını ve yerleşim alanlarını tahrip eder. Halk zehirlene­rek, şişerek, delirerek ölür veya yaralanır, yerleşim yerleri ise harap olur.

Bu örnekte bilgisayarın bağlantısını kesen doğru davranandır,yani bey­ne giden ana damar ve sinirlerin bağlantısını kesmek suretiyle hayvanın ka­nını akıtandır. Bu durumda beyin bir anda kansız kalarak bayılır ve hiçbir tepki veremez. Fakat kalp, bütün kan dışarı atılana kadar çalışmaya devam eder ve böylece hayvanın eti, kanda dolaşan ve eti zehirleyen tüm madde­lerden temizlenir. Elektroşok ile bayıltılıp kesilen hayvanda ise elektroşok hayvanın kalbini durdurur veya korkunç bir aritmiye uğratır,fakat beyin çalışmaya devam eder ve bedeni savunmak için yüksek miktarda, farklı hor­mon ürettirir. Kan hareketsiz olduğu için içinde bulunan toksinleri, hor­monları, atıkları, mikropları, kokuşmuş gazları etlere sızdırır, kemiklerde ve eklemlerde bırakır. Böylece et leş özelliği kazanır.

Yukarıda gördüğümüz gibi Allah (c.c.) kırmızı eti sadece yahudilere ya­saklamış, ancak ölü hayvan etini, kanı ve domuz etini tüm insanlara yasak­lamıştır. Araştırmalardan elde edilen verilere göre hiçbir insan topluluğun­da domuz eti için sindirim sistemi olmadığı ortaya çıkmıştır.

Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini yemek mümkün değildir. Bu ürünler, farklı hayvanların eti ve yağı karıştırılarak hazırlanır,ayrıca, bütün işlenmiş et ürünlerinde katkı maddesi olarak sodyum nitrit, sodyum sülfit, aspartam ve gıda boyası kullanılır. (“Katkı Maddeleri” bölü­müne bakınız.)

Bütün hayvanların sindirim sistemleri her birine özel olarak verilen rız­ka uygun yaratılmıştır. Bu sebeple hayvanlar, sadece onlara özel yiyecekle­ri hazmedebilir. Doğal beslenen hayvan sağlıklıdır, eti, yağı, kemikleri te­mizdir. Fakat günümüzde hayvanlar hormon, antibiyotik, protein ve vita­minlerle, rekombinant-DNA yöntemiyle üretilmiş katkı maddeleri ve koru­yucular bozulmayı önleyiciler ve daha pek çok katkı maddesi, yemek artık­ları, tarihi geçmiş cips, bisküvi, kek, vb. içeren yemlerle beslenmektedir.

Neticede insan gibi hastalanan hayvan, tıpkı insan gibi ağır ilaç teda­visi görmeye başlamaktadır. İlaç tedavisi gören hayvanın eti, yağı, kemik­leri yukarıda anlattığımız faydalardan yoksun kalır, hatta sağlık için tehdit oluşturur. Bu nedenle et alırken, özellikle kemik, yağ, karaciğer, böbrek, kalp ve beyin tüketirken, bunlardan henüz etkilenmemiş genç hayvanların etini tercih etmek gerekir.

Gelişmeyi hızlandıran kortizon, östrojen, progesteron ve testesteron hormonları sığır, koyun, kümes hayvanları ve kültür balığı yemlerinde yay­gın olarak kullanılmaktadır. “Östrojen”, “Testesteron” ve “Progesteron” cin­siyet hormonu olduğu için bu hayvanların et veya sütünü tüketen kadınlar­da adet düzensizliği, erkeksi özellikler, kızlarda erken ergenlik, erkeklerde iktidarsızlık, kısırlık ve kadınsı özellikler görülmektedir. Amerika ve AB’de bu maddelerin kullanımı yasaktır.

Klonlanmış hayvanların etleri ve sütleri bazı üçüncü dünya ülkelerinde ucuz ürün olarak uzun zaman satıldıktan sonra ilk olarak 2007 yılında, ABD marketlerinde görülmeye başlamıştır. Klonlanmış inek, domuz ve keçiler konusunda yetkililerin savunduğu tez, bu hayvanlardan elde edilen ürünle­rin, her gün tükettiğimiz normal ürünlerle aynı kalitede olduğu ve hiç bir zararının olmadığıdır. Üstelik bilim adamları bu tip ürünlerin hangi yolla elde edildiklerini ambalajda belirtmeye gerek olmadığını savunmaktadır.

Klonlanmış hayvanlar üzerinde çalışan bilim adamları insanların yıllar­dan beri renklendirici, aroma, tatlandırıcı, GM soya kıyması ve sentetik protein gibi yapay gıda tüketmeye alıştığını ve sentetik yiyeceklerin insan­lara hiçbir zarar vermediğini iddia etmektedir.

Bununla birlikte, Hollanda’da domuzdan alınan kök hücrelerin çoğaltıl­masıyla hayvan yetiştirmeden doğrudan et üretilmiştir. Hollanda’nın yanı sıra ABD, İskandinavya ülkeleri ve Japonya’da da bunu geliştirerek biftek veya pirzola şeklinde istenilen kalitede istenilen eti üretebilmek için çalış­malar yürütülmektedir.

Sonuçlan tam araştırılmadığı için, bu ürünlerin vereceği maddi zarar he­nüz belli değildir, ancak manevi zararı açıktır. Nisa Suresi 118-119. Ayet’te anlatılan usulle yetiştirilen hayvanların eti ve sütü muhakkak haramdır. (Maide Suresi 60. ayet ve “GMO” bölümüne bakınız.)