Eti Yenen ve Yenmeyen Hayvanlar ile İlgili Sorular – 3

By | 1 Ekim 2014

eti-yenen-ve-yenmeyen-hayvanlar-ile-ilgili-sorular1. Katır eti yenir mi?

İmam Ebû Hanife’ye göre katırın eti her hal-ü karda mekruhtur. İmameyn’e göre ise; anaları merkep olan katırların etleri haram ve mekruhtur. Anaları sığır olan katırların etleri ise haram değildir. Zira hayvanlar analarına tabidir.

2. Domuz eti yenir mi?

Domuz eti kesin olarak haram olduğu gibi kanı, derisi ve bütün parçaları da temizlikten mahrumdur. Yalnız kıllarından istifade edilip edilemeyeceği hakkında ihtilaf vardır. Bazı imamlara göre kıllarından badana fırçası yapılması caizdir.

3. Birinin gelişine hürmet olarak kesilen hayvanın eti yenir mi?

Allah için misafire ikram niyeti olmaksızın sadece büyük görülen zatın bir yere gelişi dolayısıyla kesilen hayvanın eti yenmez. Bunun için bu tür kurbanlarda, Allah rızasını gözetmek, şükür niyetiyle kesmek, misafire ikram etmek gerekir.

4. Kadınların kestiği hayvanın eti yenir mi?

Müslüman ve Kitabi olanların -kadın da olsa- kestiği hayvanın eti helâldir, yenir. Ayrıca besmele çekeblen çocuğun, dilsizin, sünnetsizin ve sarhoşun da besmele le keseceği hayvanların eti helâldir, yenir.

5. Besmeleyi kasden terkedenin kestiği yenir mi?

Besmeleyi unutarak terk etmenin mahzuru yoktur. Ancak kasten terk edilirse o hayvanın eti haramdır, yenmez.

6. Eti yenen bir hayvanın boğazlanmadan önce kesilen bir parçası yenir mi?

Eti yenen bir hayvan da olsa boğazlanmadan bir parçasının kesilip yenmesi haramdır. Mesela hayvanı boğazlamayıp, yalnız bir budunu kesip yemek helal değildir.