Erkekteki İktidarsızlığın Sebepleri

By | 16 Eylül 2014

hasema

 

evlilikte-erkek-yalanlariPsikolojik sebepler:

Şüphesiz cinsel iktidarsızlığın psikolojik sebepleri en yaygın olanıdır. Heye­can ve endişe bu sebeplerin en önemlisidir. Heyecan evliliğin ilk zamanlarında doruğa ulaştığı için, bu dönemde cinsel iktidarsızlık daha çok görülür.

Cinsel organ hastalıklarından veya hamilelikten korkmak, utangaçlık, eşe olan aşırı sevgi ve şefkat, aşın hassaslık, acı çekme korkusu, cinsellik konusunda hiçbir kültüre sahip olmamak diğer psikolojik nedenlerdendir. Bu durumlarda iktidarsızlık geçici olur ve bu sebeplerin kalkmasıyla o da sona erer.

Ancak bir de içe kapanıklık, aşırı heyecan, cinsel sapıklık, sinir gevşekliği, zifaf gecesinden aşırı korkmak, cinsel iktidarsızlıktan korkmak, cimadan sonra acı veya pişmanlık duymak, kendine güvensizlik gibi etkenlerin sebep olduğu daimi cinsel iktidarsızlık vardır.

Cehalet ve utangaçlık cinsel zaafta veya iktidarsızlıkta etkisini psikolojik ola­rak gösterir. Cinsellik konusunda hiç bir şey bilmeyenler cinsellikle alakalı her türlü konuda, utangaçlıklarından dolayı uzak duranlar da hiç bir hastalık olma­dığı halde cinsel iktidarsızlık görülür.

Kişinin hayatta karşılaştığı aşırı derecede korku verici olaylar da cinsel zaafa yol açar.

Sihir ve bağlama zannı ve korkusu da bu konuda önemli rol oynar. Kendisi­nin büyü yapılarak bağlandığını veya cinsel zaafının olduğu kanısında olan kişi­nin, cinsel işlemi tabii ve sağlıklı bir biçimde yerine getirmesi mümkün değildir.

Toplumsal ve ailevî sorunlar ve bunların yol açtığı sıkıntı ve gerginlik de cinsel iktidarsızlığa yol açar. Genel olarak, iyi bir cinsellik ancak psikolojik bir rahatlık ve istikrarla, sakin bir zihin ve kendine güvenle gerçekleşir.

Müzmin bir hastalığa yakalanmaktan ve ölümden korkmak, doğuştan gelen bazı sakatlıklar, eşinin onun cinsel gücü hakkındaki şüpheci tavırları sebebiyle kişide oluşan psikolojik çöküntü de iktidarsızlığa yol açan psikolojik sebepler­dendir.

Evlilik öncesi yaşadığı başansız bir cinsel ilişki, bunun özellikle zifaf gecesin­de tekrar edeceği korkusu ve aynı zamanda kendine güvensizlik ve utangaçlık, özellikle de zifaf gecesi hakkında duyduğu garip olaylar kişinin cinsel zaafının sebeplerinden en yaygın olanlandır.

Çoğunlukla bir kaç etken birleşerek cinsel zaafa sebep olurlar. Örneğin; he­yecanla yorgunluk, gerginlik ve cinsel ilişkideki tecrübesizlik bütün bunlar bazen hep bir arada yaşanıp iktidarsızlığa yol açarlar. Çoğunlukla erkek, eşine yakla­şırken heyecanla yaklaşır. Bu da, ya organın sertleşmesinde aciz kalmasına veya erken boşalmaya yol açar. Böyle olunca erkeğin heyecanı daha da artar. Artık durum, zihninde kendisinin doğal olmadığı kanaatini edinmeye kadar varır.

Bazen de erkeğin şuur altında, eşinin görünümü annesi veya kız kardeşi gibi oluşuverir. Eşine yaklaştığın da o yakınına yaklaşıyormuş gibi hissettiğinden bu olay, cinsel organının sertleşmesini engeller.

Bazı erkekler de cinsel ilişkiyle şiddet ve düşmanlık arasında bir bağ kurarlar. Şiddet ve katılıktan korkan ve aynı zamanda eşlerini aşırı seven erkeklerde, yak­laştıklarında eşlerine acı verecekleri düşüncesi de iktidarsızlığa yol açar.