Erkek,Eşine nasıl Gözle Bakmalı?

By | 26 Ocak 2015

erkekesine-nasil-gozle-bakmali   “Hayat arkadaşım, İlâhi rahmetin cana yakın, ince ruhlu, yumuşak, lâtif bir hediyesi olduğu için sev. Çabuk bozulan sûretine, sadece maddi güzelliğine gönlünü bağlama. Kadının en çekici, en tatlı güzelliği, kadınlığa özgü bir incelik ve nezaket içindeki iç güzelliği, gönül zenginliğidir.”

Kadın”refika-i hayattır.” Yani beyinin hayat arkadaşı…
Bu arkadaşlığın sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde devam etmesi ise kocasının kendisine bakış tarzına bağlıdır.
Bakış tarzında ise öne çıkan iki unsur vardır: Sûret ve sîret.Yani erkek, hanımına fizikî güzelliği, dış görüntüsü, birtakım hazlarma cevap veren mânasında sûretine mi bakacak; yoksa diğer İnsanî özellikleri yanında nezaketi, letâfeti ve en önemlisi şefkat madeni olması manasında sîretine mi bağlanacak?
Üstad Bediüzzaman’m şu ifade ve tavsiyeleri, bir erkeğin hanımına nasıl bakması gerektiğine dikkatlerimizi çekiyor:
“Refika-i hayatını rahmet-i İlâhiyenin mûnis, lâtif bir hediyesi olduğu cihetiyle sev ve muhabbet et. Fakat çabuk bozulan hüsn-ü sûretine muhabbetini bağlama.”

Hayat arkadaşım, İlâhi rahmetin cana yakın, ince ruhlu, yumuşak, lâtif bir hediyesi olduğu için sev. Fakat çabuk bozulan sûretine, sadece maddi güzelliğine gönlünü bağlama.

“Belki kadının en câzibedar, en tatlı güzelliği, kadınlığa mahsus bir letâfet ve nezaket içindeki hüsn-ü sîretidir.”Kadının en çekici, en tatlı güzelliği, kadınlığa özgü bir incelik ve nezaket içindeki iç güzelliği, gönül zenginliğidir.
“Ve en kıymettar ve şirin cemâli ise; ulvi, ciddi, samimi, nurani şefkatidir. Şu cemal-i şefkat ve hüsn-ü sîret âhir hayata kadar devam eder, ziyadeleşir.”
En değerli ve en şirin güzelliği ise, yüksek, ciddi, samimi ve apaydınlık ve berrak şefkatidir. Bu şefkat ve sîret güzelliği hayatının sonuna kadar devam eder.
“Ve o zaîfe, lâtife mahlukun hukuk-u hürmeti o muhabbetle muhafaza edilir. Yoksa hüsn-ü suretin zevaliyle, en muhtaç olduğu bir zamanda, biçare hakkını kaybeder”
Ve o zayıf, lâtif ve ince varlığın saygınlığı ve hukuku ancak böyle bir sevgiyle korunur. Yoksa dış güzelliğin kaybolmasıyla o biçare insan, en muhtaç olduğu bir zaman olan öbür âlemde o hakkını kaybedecektir.
Evet, kadın güzeldir ve hep güzeldir: Sîretiyle, letâfetiyle, nezâketiyle, şefkatiyle, şükrüyle, hayasıyla, iffeti ve tevhidî bakışıyla…