Dürüst Komşu İnsanın Mutluluğuna Etki Eder

By | 12 Kasım 2014

durust-komsu-insanin-mutluluguna-etki-eder• Nafi’ îbni Abdi’l-Haris -radıyallâhu anh-, Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- ‘den rivayet ettiğine göre, Hazreti Peygamber şöyle dedi: “Geniş ev, dürüst komşu ve rahat binek, müslüman kişinin saadetindendir.”

Açıklama:

Bu hâdis-i şerifte üç hususa işaret buyrulmuştur:

1— Geniş ev. Bir insan darlığa ve sıkıntıya düşmeyecek şekilde, ihtiyaçlarını karşılayacak derecede geniş bir ev sahip olunca büyük bir nimete kavuşmuş demektir. Ömrünü geçireceği ve ailesini barındıracağı bir mesken, çalışması ve ibadeti, uykusu ve istirahatı için kifayetli olduğu takdirde dünyada saadete kavuşmuş olur. Allah’ın emirlerine uygun olan dünya saadeti, âhiret için de saadete vesile olur.

2— Dürüst komşu. Bir kimseye eziyet vermeyen, üstelik ona iyilik eden, ahlâkı güzel bir komşuya sahip olmak da büyük bir nimettir, saadettir.

3— Rahat binek. Yürümesinde ve koşmasında, binicisine eziyet vermeyen, onun zamanını boşa çıkarmayan bir vasıta, hangi çeşitten olursa olsun, yine büyük bir nimettir, insan için bir saadet vasıtasıdır. O halde meşru yollardan bunlara kavuşmak için çalışmak da müslümanlara mubahtır