Dini Açıdan Oyuncakların Önemi Nedir ?

By | 25 Mart 2015

Dini Açıdan Oyuncakların Önemi Nedir ?Dini Açıdan Oyuncakların Önemi Nedir ?

Peygamber Efendimiz de oyuncaklara ilgi duyuyordu. Hayber Seferi’nden dönüp Medine’ye ulaşınca Hz. Ayşe’nin odasına girdi. Evin ön kısmında bir perde bulunuyordu. Rüzgâr esince perde açıldı ve ortaya bazı oyuncaklar çıktı. “Bunlar nedir ya Ayşe?” diye sordu. Hz. Ayşe “Oyuncak kızlarım, ya Resulallah!” diye cevap verdi. Bu oyuncaklar arasında bez parçasından yapılmış iki kanatlı bir de at bulu­nuyordu. Peygamberimiz, onları göstererek “Ya aralarında gördüğüm şey nedir?” diye tekrar sordu ve aralarında şu konuşma geçti:

  • O, bir attır, ya Resulallah!
  • Ya üzerindekiler ne oluyor?
  • Onlar da kanadıdır, ya Resulallah!
  • Ey Ayşe, hiç kanatlı at olur mu?
  • Duymadın mı, Süleyman (a.s.)’m kanatlı atı vardı.

Bunun üzerine sevgili Peygamberimiz, azı dişleri görii- nünceye kadar güldü. (Ebu Davud, Edep 54.)

Hz. Ayşe, çok genç evlendiği için Peygamberimiz, bebek­lerle oynamasını hoşgörüyle karşılıyordu. Bunu, bizzat Hz. Ayşe anlatıyor: “Ben, Resulüllah’m yanında bebeklerimle oynardım. Benimle oynayan arkadaşlarım vardı. Resulüllah girince onlar kaçtı. Fakat o, onların tekrar gelmesini söyledi; geldiler, benimle oynadılar.” (Buhari, Edep 81.)

2-6 yaşlar arasında daha çok, çocuğun duyguları ve gön­lüne hitap edilmeli, el becerileri ve oyun faaliyetlerine dinî unsurlar katılmalıdır.

İlk çocukluk döneminde, çocuğa verilecek oyuncaklarda dinî hayatı temsil edecek, hatırlatacak ve bazı kavramları sembolize edecek namaz örtüsü, teşbih ve takke gibi eşyalar, içinde cami resimleri bulunan boyama kitapları vs. bir taraftan da “dinî dünyaya” adım atmasını sağlayacaktır. Batı ül­kelerinde, ana okullarında verilen dinî eğitimin bel kemiğini semboller, resimler ve oyuncaklar oluşturmaktadır.

Prof. Dr. İbrahim Canan, dinî açıdan çocukların oyunları­nı üç grupta incelemektedir:

  1.  Gayeli Oyunlar: Bu grup oyunlar, hayata hazırlayıcı ma­hiyettedir. Erkekler için atış, yüzme, ata binme; kızlar için bebeklerle ve ev işleriyle ilgili oyunlar.
  2.  Oyalayıcı Oyunlar: Bunlar, çocukların boş vakit geçirme­lerine yardımcı olan oyunlardır. Yasaklanmış cinsten olma­mak şartıyla meşgul edip eğlendirici her çeşit oyun, bu gru­ba girer.
  3.  Zararlı Oyunlar: Bunlar, dinen yasaklanmış kumar ve bahisli oyunlardır. Yasaklanmadığı hâlde bahse girilerek oynanan oyunlar da zararlı gruba girer.