Cuma Namazının Önemi -3

By | 14 Ekim 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorularResulullah (,Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cebrail (Aleyhisselâm) Bana geldi, elinde beyaz bir ayna vardı. Dedi ki:
– Bu Cuma’dır. Rabbin bu günde Cuma namazını Senin için bayram olarak farz kıldu Senden sonra da ümmetin için bu farz devam edecek! Ben dedim ki:
– Bu günde bizim için ne var? Dedi ki:
– Bu günde öyle hayırlı bir vakit var ki; kim o anda Allahü Teala’dan hayırlı bir şey dilerse, eğer o dilediği kendisi için takdir edilmişse, Allahü Teala onu kendisine verir. Yahut takdir edilmemiş ise, daha büyük olanı kendisi için saklar. Ya da başına gelmesi takdir edilmiş bir şerden Allah ’a sığınırsa, Allahü Teala mutlaka ondan daha büyük bir beladan korur. Bize göre o, günlerin en şereflisidir. Biz ahrette o güne “Yevmi Mezîd (nimetin zirveye çıktığı gün)” deriz!
Ben ‘Niçin?’ dedim. Cebrail (Aleyhisselâm) dedi ki:
– Rabbin, cennette beyaz miskten daha hoş kokulu bir vadi seçmiştir. Cuma günü olunca İlliyyûn makamından Kürsü-süne iner ve cennetliklere tecelli eder, cennetlikler O’nun yüce Cemalini seyretme şerefine erişirler (onun için bu güne Yevm-i Mezîd deriz).”

Enes bin Mâlik (Radıyallahü Anh) rivayet ediyor: Cebrail (Aleyhisselâm) Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)in yanma gelmişti. Elinde bir beyaz ayna, bu aynada da siyah bir nokta bulunmaktaydı. Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
– “Ey Cebrail! Bu beyaz ayna da nedir?” diye sordu. Cebrail (Aleyhisselâm) :
– “Bu beyaz ayna Cuma gününü, bu siyah nokta ise, Cuma günü kopacak olan kıyameti temsil etmektedir. Cuma günü Sana ve ümmetine tahsis edilmiş özel bir gündür. Bununla siz, sizden öncekilerden üstün oldunuz, yahudi ve hıristi- yanlar bu hususta size tâbidir.
Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, o saate denk gelip de Allah’tan hayırlı bir işin gerçekleşmesi veya bir kötülükten korunmak için duada bulunan kişinin duasını Allah kabul eder. Biz melekler o güne ‘ Yevm-i Mezîd’ deriz.”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Cebrail (Aleyhisselâm)e, ‘ Yevm-i Mezîd’’m ne olduğunu sorunca, Cebrail (Aleyhisselâm) şöyle anlattı:
– “Allahü Teala Firdevs cennetinde miskten bir tepecik yarattı. Cuma günü olunca, bu tepecik Peygamberlerin oturması için nurdan minberlerle donatılır. Onların arkasına üzeri inci ve mücevherlerle süslenmiş altından minberler üzerinde sıddıklar, şehidler ve salihler bulunur. Kur’ân ehli kimseler de cennetteki odalarından çıkıp bunların arkasına geçer. Hep birlikte, Rablerinin huzurunda Allahü Teala’yı hamd ü sena ederler.