Cuma Namazı Neden Kılınır ?

By | 15 Mayıs 2014

cuma namazı neden kılınır

Cuma namazı neden kılınır ile ilgili sorumuzu açıklayabilecek bir çok ayet ve hadis vardır. Cuma namazının önemini bildiren ve Cuma namazı neden kılınır sorumuza cevap olabilecek bir ayet şöyledir ; “Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Cuma; 9)

Cuma namazı neden kılınır ve kimlere farzdır sorusunun cevabıyla ilgili hadis şu şekilddedir ;  “Cuma namazı, dört kişi hariç geri kalan her müslüman üzeri­ne cemaat içinde yapması gereken vacib bir haktır. Cumadan istisna edi­len bu dört kişi şunlardır: Köle, kadın, çocuk ve hasta.”

(Tank İbn Şihab, Kütüb-ü sitte, 2853)

Hikâye: Cuma Namazının Fazileti

Bir adam bir gün eşeğine buğday yükler ve değirmene varır. Bu arada eşek kaçar. Adam eşeği aramaya koyulsa Cuma namazım kaçıracaktır.

Tam bu anda tarla komşusu çıkagelir; “Bugün sulama sırası şenindir; Sıran geçerse bir daha nöbet sana gelinceye kadar tarlanı sulayamazsın.” der. Adam, kaybolmuş eşeğini aramaktan vazgeçmişken bu defa da başına tarla derdi çıkar. Dünyalık geçim bakımından işlerin her ikisi de mühim­dir Köylü eşeksiz geçinemez. Öte yandan tarlasını da sulaması lazımdır.

Adam bunları düşünüp dururken Cuma vakti gelir. Aklına Allah’ın ke­sin emri gelir. “Cuma ezam okunduğu zaman, dünyalık işlerinizi bırakarak Allah’a ibadet etmeye koşunuz.” Dünya işlerinin düşüncelerinden sıyrılarak Allah’ın evine gider. Cuma namazını kıldıktan sonra evine varır.

Bir de ne görsün! Namazdan önce kafasını yoran bütün işler, çözülüvermiş. Eşeği dönmüş, buğday öğütülmüş, tarlası da sulanmıştır. Karısı olanla­rı anlatır; “birisi değirmende kendisinin sanarak bizim buğdayları öğütmüş, yanlışını görmüş ve buğdayı bize göndermiş. Eşek az önce kendiliğinden eve geldi. Komşunun tarlasını doldurup taşan su, bizim tarlaya akarak toprağı­mızı sulamış ve işte işler gördüğün gibi yoluna girmiş.”

Adam kullarının her işini yoluna koyan yüce Allah’a şükürler ederek ailesiyle birlikte sofraya oturur.