Cuma Namazı ile İlgili Sorular – 8

By | 25 Eylül 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorular1. Cuma namazının kılınışı nasıldır?

Cuma namazı; dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rekâttır. Cuma günü öğle vakti ezan
okunduktan sonra, önce dört rekât olan ilk sünneti kılınır.Bunun niyeti şöyledir: “Niyet ettim, Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya” Bu ilk sünnetin  kılınışı, aynen öğle namazının dört rekât sünnetinin kılmışı gibidir. Sünnet kılındıktan sonra hatip minbere çıkar ve oturur. Bundan sonra, camiin içinde bir ezan daha okunur. Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat imama uyarken şöyle niyet eder: ” Niyet ettim, Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama”

Farzdan sonra, cumanın dört rekât son sünneti kılınır.Bunun kılınışı da cumanın ilk dört rekât sünneti gibidir. Niyeti de şöyle yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya” Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.Bazılarına göre iki rekât da vaktin sünneti kılınır.

2. Zuhr-i âhir ve vaktin sünneti?

Cuma namazının sahih olmama ihtimaline karşı, ihtiyaten vaktin farzını kılmak maksadıyla dört rekâtlı kılınan namaza zuhr-i âhir namazı denir. Bu namaz öğlenin dört rekât farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi, dört rekatın hepsinde fatihadan sonra zamm-i sure okunması daha iyi olur.Bu namazın niyeti de şöyle yapılır: “Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya” Daha sonra dileyenler iki rekât vaktin sünnetini de  kılar. Onun da niyeti şöyle yapılır: “Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya.”