Cuma Namazı ile İlgili Sorular – 6

By | 25 Eylül 2014

cuma-namazi-ile-ilgili-sorular1. Hutbe kaç bölümden ibarettir?

Hutbe, iki bölümden ibarettir. Asıl şart olan birinci hutbedir. İkinci hutbe sünnettir. Birinci ve ikinci hutbeler, aralarında hafif bir oturuşla ayrılır. Her birinde de Allah’a hamdedilir salavât-ı şerife getirilir. Birinci hutbede ayet okunarak va’z nasihat yapılır, ikinci hutbede ise müminlere dua edilir.

2. Hutbede cemaatin en az sayısı kaçtır?

Hutbede cemaatin en az miktarı, imamdan başka üç kişidir.Bu cemaatin hutbe sırasında hazır bulunması şart değildi. İmam, tek bir kişiye karşı hutbe okusa ve sonra da cemaat gelse ve cumayı kılsalar, bu caiz olur. Fakat bu cemaatin imamlık için elverişli olması şarttır. Yani bunların çocuk ve kadın olmamaları gerekir. Sadece kadın ve çocuklarla kılınan cuma namazı sahih olmaz.

3. Umumi izin, cumanın edasının şartlarından mıdır?

Umumi izin (izn-i âm) cumanın edasının şartlarındandır. İzn-i âm: Cuma kılınacak yerin herkese açık olmasıdır. Cuma kılınacak yerin kapısının açık olması, insanların oraya girmesi için umumi izin bulunması ve bu camide ezan okunmasıdır. Cemaat camiye toplanmış ve camiin kapıları üzerlerine kapanarak cuma namazı kılmış olsalar bu cuma caiz olmaz.

4. Öğle namazını özürsüz olarak cuma namazı kılınmadan önce kılmanın hükmü?

Öğle namazını, özürsüz olarak cumadan önce kılmak mekruhtur.