Çörek Otunun Faydaları Nelerdir ?
Peygamberimiz (s.a.v.): ‘Çörek otu’na devam edin. Zira Allah onda ölüm hariç her derde şifa halk etmiştir”, buyurmuştur.
- Çörek otunun bir defada kullanılma miktarı 1,5-2 gr. (1 kahve kaşığı), bir günde kullanılma miktarı ise (bir çorba kaşığı) 6-7 gr. kadardır.
- Çörekotu balla karıştırılır ve sabah-akşam aç karnına 1 tatlı kaşığı yutulur. Büyüklere, küçüklere, hastalara ve sağlıklılara iyi gelir.
- Her gün çiğneyerek yutulan 3-5 gr. çörek otu ağız kokusunu düzeltir.
- 30 gr. öğütülmüş çörek otu, 200 gr. zeytinyağı ile karıştırılır. 7 gün beklettikten sonra süzülür ve her gün 20-30 gr. içilir, yemek üzerine veya soslara katarak kullanılır. Bu yağla ağrıyan eklemlere masaj yapılır, cilt bozukluklarına ve problemli saçlara sürülür.
Baş ağrısı ve baş dönmesi için
- Saçlara ve kafa derisine çörek otu yağı sürmek saçı çabuk bitirir ve beyazlaşmasını geciktirir, baş ağrısı, migren ve baş dönmesini giderir. Çörek otu yağı damlatmak kulakları temizler.
- Taze öğütülmüş çörekotu koklamak, baş ağrısını keser.
- Çörek otu ince, yeni öğütülmüş toz halinde buruna çekilirse, kafesli kemik ve burun tıkanıklığını açar.
Sara hastalığında
- Sara hastalığında çörek otundan tütsü yapılır, taze öğütülmüş çöreotu burna çekilir. Çörekotu yağı kafa derisine sürülür ve kulağa damlatılır. Sedef, vitiligo ve mantarda
- Öğütülmüş çörek otu sirkeyle karıştırılarak sedef, mantar, sivilce ve siğillere sürülür.
- İnce öğüterek yaraya serpmek yarayı iyileştirir,ince öğüterek yemek ve basura sürmek basuru iyileştirir.
- Ekmek hamuruna karıştırmak, ekmeğin hazmını kolaylaştırır,
- Çiğneyerek yemek, mide ve bağırsak gazlarını söker, bağırsaklardaki ve karaciğerdeki kurtları ve yabancı mikropları öldürür, ağız kokusunu güzelleştirir.
Yüz felcinde
- Çörek otu akşam sirkede ıslatılır ve sabaha kadar bekletilir. Süzülüp kurutulur, sonra iyice dövülürek burna çekilir. Bu işlem günde 3-5 defa tekrarlanır. Baş ağrısını keser, yüz felcine iyi gelir.
- Çörek otu yağını burna çekmek ve kafa derisine sürmek, yüz felcine iyi gelir.
Hafızayı kuvvetlendirmek için
- 1 bardak nane çayına 7-11 damla çörek otu yağı damlatılır, bal ile tatlandırarak günde 2 defa içilir.
Halsizliğe karşı
- Çörek otu ve çemen eşit miktarlarda öğütülür, gerekli miktarda bal ile yoğrulur. Sabah-akşam bir tatlı kaşığı kadar alınır.
Hormon dengesizliğine karşı
- Her sabah 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu + 10-20 mg. arı sütü + 30- 50 gr. bal karıştırılır ve ağızda eriterek yutulur. Buna 1 ay devam edilir.
Doğumu kolaylaştırmak ve kadın hastalıkları için
- 1 çorba kaşığı papatya bir bardak su ile kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır. Aynı şekilde çörek otu da kaynatılıp süzülür ve süzülmüş papatya suyu ile karıştırılır. Biraz soğuduktan sonra 50 gr. bal katılarak eritilir ve küçük bir pompayla (veya iğnesiz enjektörle) vajinaya sıkılır ve bekletilir. Aynı zamanda safran veya keten tohumundan yapılan içeceğe 7-11 damla çörek otu yağı damlatılır ve içilir. Bu işlem, doğumu kolaylaştırmak için sancı başladıktan sonra ve kadın hastalıkları için 1-2 hafta süresince her akşam uygulanır.
Kolesterolü düşürmek ve kolesterollü tıkanıklıkları eritmek için
- Bir çorba kaşığı öğütülmüş çörek otu + bir çorba kaşığı öğütülmüş civanperçemi + 1 çorba kaşığı bal karıştırılır, ikiye bölünür ve her sabah ve öğlen aç karnına yenir. Acıkınca yeşil çay, meyve suyu veya havuç suyu içilebilir, öğlene kadar hiçbir şey yenmez. 1 hafta devam edilir.
Kısırlıkta
- 1 bardak çörek otu + 1/2 bardak çemen + 1/2 bardak turp tohumu öğütülür, 2 bardak bal ile karıştırılır ve sabah-akşam birer çorba kaşığı yenir. Bitene kadar devam edilir.
Prostat hastalıkları için
- 6 hafta süresince her sabah 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörek otu + 1/3 çay kaşığı dövülmüş mürrüsafi, bal şurubu ile içilir. Bel, kasıklar ve erbezlerinin alt kısımlarına her akşam çörek otu yağı sürülür. 3 hafta devam edilir. Sonraki 3 hafta süresince çörek otu yağı yerine acı kavun suyu aynı şekilde kullanılır.
Diyabete karşı
- Bir su bardağı öğütülmüş çörek otu + yarım bardak öğütülmüş tere tohumu + bir bardak öğütülmüş nar çekirdeği + bir bardak kurutulmuş ve öğütülmüş beyaz lahana kökü + bir çorba kaşığı dövülmüş mürrüsafi karıştırılır ve karışım bitene kadar günde 3 defa birer tatlı kaşığı aç karnına alınır.
Dalak hastalıklarında
- Her akşam çörek otu öğütülür ve eski zeytinyağı ile veya zeytinyağının tortusu ile karıştırılıp sol kaburga kemiklerinin altına sürülerek üstü kapatılır. Sabaha kadar bekletilir. Aynı zamanda 1 kahve kaşığı çemen otu, 1 su bardağı sıcak su ile karıştırılır ve bal ile tatlandırır. 7-11 damla çörek otu yağı damlatarak içilir. İki hafta bu işlemlere devam edilir.
Böbrek ve safra kesesi taşlarım eritmek için
- Bir kahve fincanı taze öğütülmüş çörek otu + bir kahve fincanı doğal bal + 3 baş ezilmiş sarımsak yoğrulur. Üçe bölünür ve günde 3 defa 50-100 gr. limon suyu ile birlikte alınır. 7 gün boyunca her gün aynı işlem tekrarlanır.
- Çörek otu bal ile karıştırılıp içilirse, böbrek ve mesanedeki taşları eritir, ağrı-sızıyı giderir, balgamı keser, nefes darlığına iyi gelir.
Safra kesesi dokularım düzeltmek için
- Bir çorba kaşığı öğütülmüş çörek otu + bir tatlı kaşığı ince öğütülmüş mürrü safi + 200 gr. bal iyice karıştırılır, bitene kadar sabah-öğle-akşam birer tatlı kaşığı yutulur.