Çocuklarınızı İyilik ve Güzellik Üzerine Yetiştirin

By | 8 Nisan 2015

cocuklarinizi-iyilik-ve-guzellik-uzerine-yetistirin    Yüce Allah’ın çocuğu yarattığı fıtrat, aslında güzeldir, güzelliği almaya, ondan etkilenmeye, hatta onunla ilgili olmaya ve seve seve başkalarına vermeye hazırdır.
Bunun en iyi kanıtı. Yüce Allah’ın Tin suresindeki şu sözüdür:

“Biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik. Yalnız inanıp iyi işler yapanlar hariç .’’Güzel biçim, hakkı bilmek,ona sarılmak ve gereğine göre hareket etmektir. O, erdem ve şerefe tutkunluk, kişinin kendisiyle ve insanlarla yaptığı konuşmada bunlara dikkat etmesidir.

Allah’ın, bizi öyle yarattığı güzel bir biçime göre, insanda fıtrî bir yetenek vardır, çünkü o sözün güzelini seçer, insanlarla konuşurken, onlara nezaketle ve dostça davranırken onu kullanmayı alışkanlık haline getirir. Ebû Hureyre (r.a.) tarafından rivayet edilen hadiste, Rasûlullah (s.a.s.) bu anlamda şöyle diyor:

Her çocuk fıtrat üzere doğar. Daha sonra anne ve babası (Yahudi ise) Yahudi yaparlar, (Hıristiyan ise) onu Hıristiyan yaparlar, (mecûsî ise) onu me- cûsî yaparlar. Nitekim kusursuz doğan hayvan yavruları arasında, kulağı, dudağı, burnu ve ayağı kesik olanını hiç görüyor musunuz?
Ebû Hureyre bu hadisten sonra şu ayeti okurdu:

“Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata sımsıkı tutun. Allah’ın yaratmasında hiçbir değiştirme yoktur. İşte bu dosdoğru dindir. Fakat insanların çoğu bilmezler.”
Büyük sahabî Ebû Hureyre, fıtratın, doğan kimsenin doğru dini (tevhid dinini) kabule yetenekli olduğunu, Allah’ın koyduğu kanunun dünyaya gelen bütün insanlar hakkında değişmeyeceğini anladı ve bu anlamı açıklamak için bu ayeti okurdu.