Çocukları Kötü Kimselerle Arkadaşlık Yapmaktan Sakındırmak

By | 10 Eylül 2014

hasema

 

yalan-söylemek“Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar

birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o on­lardan olur. Şüphesiz Allah, zalim kavmi doğru yola iletmez.”

“Kişi arkadaşının dini üzeredir. Sizden biriniz kimi arkadaş edindiğine dikkat etsin.”

• Ebû Musa’dan radıyallâhu anh rivayet edilen bir başka hadiste ise Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuşlardır:

“İyi arkadaşla kötü arkadaşın misâli, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın.”

Açıklama:

İslam akidesinin en temel prensiplerinden bir tanesi kâfirleri ve müşrikleri dost edinmemek, onlarla ortak meclislerde amaçsız ve gereksiz yere bulunmamaktır. Allahu Teâlâ mü’minlere kesin bir şekilde kâfirleri, Yahudi ve Hristiyanları dost edinmemeyi emretmiş ve onları dost edinenlerin onlar gibi olacağını bizlere bildirmiştir:

Hiç şüphesiz ki, dostluk ve arkadaşlık birlikte bir yaşamı beraberinde geti­rir. Birlikte bir yaşam sonucunda ise kişilerin birbirilerinden etkilenmeleri kaçı­nılmazdır. İşte bundan dolayı mü’minlere kâfirleri dost edinmemeleri gerektiği bildirilmiştir.

İşte bunun gibi çocuk eğitiminde en önemli hususlardan bir tanesi de çocuk­larımızın dost ve arkadaş seçimlerini gözetim altında tutmaktır. Zira kötü dost ve arkadaşlara sahip bir çocuğun o arkadaşlarından kötü ahlaktan başka öğrenebi­leceği hiçbir şey yoktur.

Hadislerde de açıkça görüleceği üzere düşük ahlaka sahip, ihlâs ve takvadan uzak bir hayat süren kimselerle arkadaşlık kurmak sonuç olarak üzerimizde bü­yük felaketlere yol açacaktır. Ardı arkası kesilmeyen felaket seline kapılmamanın çaresi ise şüphesiz ki, bu tip kimselerle arkadaşlık yapmaktan, dostluk kurmaktan uzak kalmakla mümkündür.