Çocuklarda Sekiz Yaş Eğitimi Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Çocuklarda Sekiz Yaş Eğitimi Nedir ?Çocuklarda Sekiz Yaş Eğitimi Nedir ?

Sekiz yaş, çocuğun her işe girişmeye hazır olduğu, dışa döndüğü, daha ataklaştığı, yeni arkadaşlıklara açık olduğu, yalnız oynamaktan hoşlanmadığı, sabırsızlaştığı bir yaşıdır. Öğrenmeye açtır. Koleksiyon düşkünlüğü başlamıştır. De­ğer verme” özelliğine sahiptir.

Çocuk yerine konmaktan hoşlanmaz. Bu yaştaki çocukla­rın ağlaması tabiidir. Hatta ağlama, on iki yaşma kadar süre­bilir. Bu, anlayışla karşılanmalı, “Artık koca adam oldun; ayıp!” gibi sözlerle ağlayan çocuğa çıkışılmamalıdır.

Sekiz yaşındaki çocuk, okulda, öğretmenine yedi yaşın­daki gibi bağımlı değildir. Oyun arkadaşlarının cinsiyetini seçmekte bir dönüm noktasında olan çocuk, arkadaşları ara­sında da ayırım yapmaya başlar. Artık biriyle de canciğer olur. Çocuk, sürekli arkadaşıyla beraber olmayı ister. Onun iyiliğini düşünür, ona yardıma çalışır. Bu beraberliğin tatsız yanları da olur; ama sonra barışırlar. Bu arkadaşlığın, çocu­ğun ruhi ve hissi gelişimine son derece olumlu katkısı var­dır. Üstelik bir arkadaşla içli dışlı olmak, çocuğu öteki arka­daşlarından bütünüyle koparmaz. Ebeveyn, çocuğun arka­daşını eve çağırmakla, ağırlamakla kendi aralarındaki iliş­kiyi de pekiştirebilir. Hatta çocuğun arkadaş grubuna, evin imkânları içinde oyun alanı hazırlanabilir.

Sekiz yaşına gelen çocuğun, para düşkünlüğünden endişe etmeye gerek yoktur. Bu yaştaki çocuğun, paraya karşı tavrı­na, en doğru yaklaşım, ona para kazanma fikrini aşılamaktır. Sekiz yaş, harçlık vermek için en uygun yaştır.

Bu yaşta çocuk, resimli romanlara düşkündür. Bütün pa­rasını resimli romanlara yatırabilir. Okulda yorulan ve gerilebilen çocuğa, okuyacağı kitaplar konusunda müdahale et­memek daha uygundur. Kitap sevgisini desteklemek ve yer­leştirmek için, çocuğu, kitapçı dükkânlarına götürmek ve alacağı kitabı kendi seçimine bırakmak daha isabetli olur. Çocuğa, kitap empoze etmek olumlu sonuç vermez.

Çocuğun, on yaşına kadar süren korku filmleri ve korku­lu kitaplara büyük ilgisinden endişe etmemelidir. Çocuk, bu vesileyle kendi korkularının üstesinden gelir.