Çocuklarda Dokuz Yaş Eğitimi Nedir ?

By | 20 Mart 2015

Çocuklarda Dokuz Yaş Eğitimi Nedir ?Çocuklarda Dokuz Yaş Eğitimi Nedir ?

Dokuz yaşındaki çocuk, pek çok yönden sekiz yaşının de­vamını yaşamaktadır. İki yaş arasında ayırım yapmak biraz zordur. Fark, dokuz yaşında, her şeyin daha olgun bir psiko­lojik bütünleşme içinde yürümesidir. Sekiz yaştan ayıran en mühim özellikler, başkasına benzememek, kişilik şuuru ve kendi kendine karar verip harekete geçme kabiliyetidir. Do­kuzunda ki çocuğun dikkati, büyük ölçüde artmış ve yoğun­laşmıştır. Empozeden hoşlanmaz, becerilerini geliştirmek is­ter. Eğlence havası içinde çocuğa yardımcı olmak uygundur.

Çeşitli sporlara ilgi duyar. Ailece kırlarda yürüyüşler; dere ve göl kenarlarında piknikler yapmak isabetli olur.

Çocuğun müzik aletlerine hevesi olabilir. Ama hevesi, ge­çici olabileceğinden müzik aletini kiralamak daha yerindedir. Müzik ve diğer konulardaki kurslarda çocuğa zorlayıcı olunmamalıdır.

Dokuzundaki çocuk, endişe taşımaya başlamıştır. Mesela okulda başarılı olamayacağından endişelenir. Ana baba, ço­cuğuyla dertleşmeli; çocuk, üzüntülerinden arındırılmalıdır. Bu yaştaki çocuğun, en çok hoşuna giden şey, ona karşı bü­yükler karşısında benimsediğimiz saygılı ve nazik tutum içinde bulunmamızdır. Ailenin yapacağı her hangi bir işte onun da fikrini almak, çocuğun yardımlaşma duygusunu ge­liştirir, uyumunu artırır.