Çocuklar Bilgisayarsız Olur Mu ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklar Bilgisayarsız Olur Mu ?Çocuklar Bilgisayarsız Olur Mu ?

Bu konu, aile içi eğitim ve iletişimle ilgilidir. Çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey, makinelerde değildir. Bazı okul­larda ve kütüphanelerde kelime, işlem ve internet erişimi gi­bi teknoloji hizmetleri vardır. Bilgisayar satın almak daha önemli harcamaların yerini almamalıdır. Çocukların esas ih­tiyacı olan, kendilerine ayrılacak zaman ve gösterilecek ilgi, çok gösterişli olan teknolojik bir donanımdan daha değerli­dir. Bu tür ebeveynlik, süreklilik ve dikkat gerektirmektedir, şüphesiz.

Healy (1999), daha ileriye giderek bilgisayarların işe yara­mayacakları durumlar konusunda açıklamalarda bulunmak­tadır:

•         Bilgisayar kullanmak, çocuğunuzu daha zeki kılmayacaktır.

•         Bilgisayarı rahatça kullanmanın, bir çocuğun zekâsıyla ilgili hiçbir özel anlamı yoktur; çünkü karmaşık programla­rın bile öğrenilmesi zor değildir. Bir programın kendi başına çocukları daha iyi düşünürler hâline getireceğini ispatlayan herhangi bir veri yoktur.

•         Hobiler, oyunlar ve birlikte okuma gibi basit ana baba çocuk faaliyetleri, öğrenim becerilerini geliştirmede araştır­maya dayalı sağlam bir geçmişe sahiptir. Bu tür faaliyetler için bilgisayar kullanmak, hem daha pahalı hem de verim­sizdir.

•         Evde şu an bir bilgisayar kullanmaları, ilköğretim öğ­rencilerini, mezun oldukları zaman karşılaşacakları zaman, kökten farklı teknolojiye ve iş piyasasına hazırlayacak değil­dir.

•         Okullardaki kitlesel teknolojiye yönelim göz önünde bulundurulursa, birçok çocuk, mezun olduğunda zaten “bil­gisayar okur-yazarı” hâline gelecek kadar bilgisayar kullan­ma imkânı bulacaktır.