Çocuklar Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklar Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?Çocuklar Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

Biz istesek de istemesek de çocuk ve bilgisayar ayrılmaz bir ikili olmuş dürümdalar. Bilişim dünyasına biraz uzaksak, çocukların, bilgisayarları nasıl bu kadar hâkim olarak kullandıklarına şaşıp kalıyoruz! Eğer biz de geleneksel ana babalardan isek, artık birazcık çaba gösterip çocuğumuzla bilgisayar zevkini ve birikimini paylaşmanın zamanıdır. Böylece onun, bilgisayarıyla olan dünyasına kapanmasını, ailenin sosyal yapısından uzaklaşmasını önlemiş, onunla ge­çirdiğimiz kaliteli zamana yeni faaliyetler katmış, onu inter­net ortamında karşılaşabileceği tehlikelere karşı, koruyucu ve denetleyici bir yapı oluşturmuş oluruz. Hem, bu kadarcık çaba, çocuğumuz bir şey sorduğunda “Bilmiyorum, anlamı­yorum.” dememeye değer.

Çocukların bilgisayarla olan beraberliklerinde, dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar şunlardır:

  •  Bilgisayar karşısında rahat bir oturuş sağlanmalı, hatta arada bir kalkıp hareket etmesi sağlanmalıdır.
  •  Çocuğa, arada göz dinlendirme molası verme, öğretil­melidir.
  •  Çocuğun yaşma uygun programlar seçilmeli, problem çözme becerilerini geliştirecek yazılımlar tercih edilmelidir. Bilgisayarların oyun aracı olarak kullanılmasındaki fayda, oyunların eğitici olup olmamasına, yani programların niteli­ğine bağlıdır. Problem çözme yeteneğini geliştirme ve senar­yolarla düşünme konusunda son dönemde geliştirilmiş oyunlar, okulda sağlanan öğrenmeden daha yüksek perfor­manslı bir öğrenme sağlayabilir.
  •  Bilgisayar, evin bütün aile fertlerine açık bir alanına yerleştirilmelidir. Bilgisayarı, çocuğun odasına koymak, ka­pıyı kapattığı an kendi kendine kalıp istediği an istediği bil­giye ulaşma fırsatını sağlayacaktır. Üstelik bu yaklaşımda çocuk, sosyalleşme sürecinden de kopacaktır.
  •  Çocuğun bilgisayar karşısında geçirdiği süreye sınır ge­tirilmelidir. Bilgisayar kullanımının kontrolsüz ve sınırsız ol­ması, ilköğretim döneminde, derslere karşı ilgisizlik, moti­vasyon eksikliği, bilgisayar dışındaki uyaranlara yeterince dikkati yoğunlaştırmama gibi problemlere sebep olabilmek­tedir.

• Ana baba, çocuğuyla bilgisayarda beraber zaman geçir­melidir. Bilemedikleri konularda çocuktan yardım isterlerse, bu davranış, onu mutlu eder. Bildiklerini ise çocukla paylaş­maları güzel hava meydana getirir.