Çocuk Eğitiminde Çevrenin Önemi Nedir ?

By | 25 Mart 2015

Çocuk Eğitiminde Çevrenin Önemi Nedir ?Çocuk Eğitiminde Çevrenin Önemi Nedir ?

Çevrenin insan üzerindeki olumlu veya olumsuz etkisi, eskiden beri bilinmektedir. İbni Haldun, bu durumu “İnsan, tabiatının ve mizacının değil, kendisini saran muhi­tin ve bu muhitten kazandığı alışkanlıkların çocuğudur.” di­ye ifade etmiştir. Kur’an-ı Kerim, muhitin, çocuğun yetiş­mesindeki ehemmiyetine dikkat çekmektedir. Hz. İbrahim, Kabe’nin yapımını tamamladıktan sonra, oğlu İsmail’i, çiftçi­liğe elverişsiz olmasına rağmen, dinî düşüncelerle Mekke’ye yerleştirdiğini belirtir:

“Ey Rabbimiz! Ey Sahibimiz! Namazı dosdoğru kılmaları için ben, neslimden bir kısmını, senin Beyt-i Harem’inin (Kâbe’nin) yanında, ziraat yapılmayan bir vadiye yerleştir­dim…” (İbrahim 14/37.)

Hz. Peygamber, bazı hadislerinde çocuğun babası üzerin­deki haklarını beyan ederken “ismini, ahlakını güzel yap­ması”, “temiz rızkla beslemesi”, “okuma yazma”, “yüzme” ve “atma” öğretmesi, “buluğa erince evlendirmesi” gibi hu­suslarla birlikte “yerini güzel yapması”nı da sayar. Bilgin­lerimiz, haklı olarak çocukların yetişeceği bölgelerin, Kur’an ve ilim tahsiline elverişli yerler olmasını isterler.