Çeşitli Konularda Fetvalar – 7

By | 9 Ekim 2014

cesitli-konularda-fetvalar1.Cünüp iken tırnak kesmenin ve tıraş olmanın hükmü nedir?

Cünüp iken, tıraş olmak, tırnak kesmek mekruhtur. Bunlar gusül abdesti aldıktan sonra yapılmalıdır.

2.Saç ilave etmenin hükmü nedir?

Bir adamın saçma saç ilave etmesi haramdır. İlave edilen saç, ister kendi saçı olsun, isterse başkasının saçı olsun fark etmez. Sentetik olarak imal edilen maddelerden üretilenler için caizdir denilmiştir.

3. Sakal bırakmanın veya kesmenin hükmü nedir?

Sakal, Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in sünneti olduğu gibi bütün peygamberlerin de sünnetidir. Bu yüzden sakalın önemi büyüktür. Ancak ulemamız sakal bırakmanın ve kesmenin hükmü konusunda farklı görüşlere sahiptir. Hanefî, Mâliki ve Hanbelî âlimleri, sakal bırakmak vaciptir, görüşünde olup kes-menin haram olduğuna hükmetmişlerdir. Şafiî uleması ise, sakal bırakmak vacip değil sünnettir, kesmek ise, haram değil, tenzihen mekruhtur (helala yakın mekruh) hükmünü vermişlerdir.

4.Saç ve sakal boyamanın ve beyaz kıllarını koparmanın hükmü nedir?

Âlimlerimiz, erkeklerin saç ve sakallarını kınalamalarının sünnet olduğu görüşünde ittifak etmişlerdir. Siyaha boyamak, eğer düşmana heybetli görünmek için olursa bunun da güzel görüldüğü hususunda görüş birliği vardır. Ancak bunu kadınlara güzel görünmek ve nefsini onlara kabul ettirmek için yaparsa bu mekruhtur. Bazı âlimler, bunun da caiz olduğuna kail olmuşlarsa da ekserisine göre, saç ve sakalı siyaha boyamak mekruhtur.