Cenaze Namazı Hakkında

By | 8 Nisan 2015

cenaze-namazi-hakkinda    Cenaze namazı ölen bir Müslüman için kılınan namazdır. Dört tekbirdir. Şu şekilde kılınır: Cenaze cemaatin önüne musalla denilen yüksekçe bir yere konulur. Cemaat imamın arkasında kıbleye doğru saf tutar. Önce şu şekilde niyet edilir: “Allah için namaza, Rasulullah için salâvata, meyyit için duaya, uydum hazır olan imama, er kişi niyetine (Şayet ölü erkekse).” (Şayet ölü kadınsa “hatun kişi niyetine”, erkek çocuksa “sabi niyetine”, kız çocuksa “sabiyye niyetine” diye niyet edilir.)

Tekbir alınarak eller bağlanır. Sübhaneke duası (Ve celle senâük) ile birlikte okunur. Daha sonra eller kaldırılmadan ve kafa oynatılmadan tekrar tekbir alınarak Allahümme Sallı ve Allahümme Barik duaları okunur. Tekrar aynı şekilde tekbir alınarak Cenaze duası okunur. Bunu bilmeyenler ise kolaylarına gelen dualardan okuyabilir. (Dua niyetiyle Fatiha Suresi’ni, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını vs.) Daha sonra eller kaldırılmadan tekrar tekbir alınarak önce sağa, sonra da sola selam verilir ve namaz tamamlanır.
Cenaze namazına başlandıktan sonra gelip cemaate katılan kimse, hemen tekbir alarak namaza iştirak eder. İmam selam verdikten sonra noksan kalan tekbirlerini arada dua okumaksızın birbirinin ardından alarak namazı tamamlar.