Cenaze ile İlgili Sorular

By | 13 Ekim 2014

CenazeNamazı1. Cenazenin tekrar yıkanması

Bir yerde yıkanıp kefenlenen bir cenaze başka bir beldeye götürülmesinden dolayı orada tekrar yıkanmaz.

2. Cenaze namazında ellerin salınması

Cenaze namazında, sağa selam verince, sağ elini, sola selam verince sol elin bırakılmasının fıkhi yönden hiçbir mesnedi yoktur.

Hanefi Mezhebinde bazı âlimlere, göre, cenaze namazında dördüncü tekbiri müteakip eller salınır. Diğer bazılarına göre ise, her iki tarafa selam verildikten sonra salınır.

3. Cenazeye ikinci defa namaz kılmak

Cenaze namazı farz-ı kifayedir; müslümanlarm bir kısmının eda etmeleriyle, diğerlerinden bu fariza sakıt olur. Bu itibarla, Hanefi Mezhebi’ne göre, ölenin velisinin bizzat kıldırdığı ve hazır bulunduğu yahut da mahalle imamının kıldırdığı cena¬zenin namazı, ikinci defa kılınmaz.

Şafii Mezhebinde ise daha önce kılamamış olanların cemaat halinde veya münferit olarak cenaze namazını kılmaları sünnettir. Ölenin velisi namazda bulunmamışsa, isterse ayrıca cenaze namazı kılabilir. Bu takdirde, daha önce kıîamamış olanların, ölenin velisi ile birlikte cenaze namazı kılmaları caizdir.

4. Cenazeye çelenk yaptırmak

Dinimizde israf haramdır. Cenaze merasimlerine çelenk gönderilmesi ve kabirlere, çelenk konulması, İslami bir örf değildir. Çelenk için sarfedilecek paraların müteveffanın ruhuna hediye edilmek üzere, hayır kuramlarına veya fakirlere bağışlanması daha uygun ve daha yararlı olur.

5. 52. gece

Ölen bir kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere yapılan her türlü tasadduk ve hayırların; mevlid veya hatim gibi toplantıların, ölünün 40 yahut 52. gecesine rastlatılmasının dini bir daya­nağı yoktur. Herhangi bir gecede yapılabilir.