Cemaat İle İlgili Sorular

By | 23 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorular1. Müdrik kime denir?

Müdrik; namazın başından sonuna kadar, fasılasız olarak imama uyan ve bütün rekâtları imamla beraber kılan kimsedir.İmama ilk rekâtın rükûunda yetişen, o rekâta yetişmiş ve müdrik adını almış olur.

2. Mesbuk kime denir ve kaza edeceği namazları nası kılar?

Mesbuk, bir rekât kılındıktan sonra imama uyan kimsedir ki, son oturuşta imama uysa bile yine mesbuk sayılır.

Mesbuk kaza edeceği rekâtlarda, tek başına namaz kılar gibidir. Meselâ bir kimse sabah namazının ikinci rekâtında imama uyacak olsa, mesbuk olmuş olur. Aldığı tekbirden sonra sükut eder. îmamla birlikte son oturuşta yalnız “tahiyyâtı okur. îmam selam verince, kendisi ayağa kalkar ve imam ile kılmamış olduğu ilk rekâtı kılmaya başlar. Sübhâneke ve eûzü besmeleden sonra, fatiha suresi ile bir miktar Kur’an okur. Sonra rükû ve secdeye gider. Ondan sonra oturup “tahiyyatı, salavâtı ve rabbenâyı” okuyarak selam verir.

3. Cemaate yetişmek için koşmak uygun mudur?

Cemaate yetişmek için koşmak, nefes nefese kalmak, namazda huşuu kaçırır. Bu nedenle uygun değildir. Peygamberimiz (s.a.v) :

“Namaz için kamet getirildiği vakit, koşarak namaza gelmeyin, yürüyerek gelin. Size vakarlı olmak gerekir. Yetiştiğinizi kılın, kaçırdığınızı da kendiniz tamamlayın.” buyurmuşlardır.

4. Cemaatle namaz kılmanın hükmü nedir ve cemaat bazı özürlerle düşer mi?

Âlimlerimizin çoğunluğuna göre; akıllı, erginlik çağma gelmiş, cemaatle zahmetsiz namaz kılmaya gücü yeten erkekler üzerine cemaatle namaz kılmak vaciptir. Cemaatle namaz kılmanın sünnet olduğuna (ve sünnet-i müekkede olduğuna) hükmeden âlimlerimiz de vardır. Bununla da “vacip” olduğu kastedilmiş, derler.