Cemaat İle İlgili Sorular – 5

By | 23 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorular1. Parmağındaki yüzükte veya cebindeki parada, küçük resim bulunan kimse bunlarla namaz kılabilir mi?

Kılabilir. Çünkü bunlar küçük resimlerdir.

2. İmamın namazı uzatmasının hükmü nedir?

İmamın, namazı, sünnet olan miktardan fazla uzatması mekruhtur.

3. Kadınların namaz kıldığı üst kısmm (mahfelin) altında namaz kılan erkek cemaatin namazı sahih olur mu?

Bir mescitte bulunan fevkâne’de (mahvel’de) kadınlar imama uyarak namaz kılsalar, fevkânenin altında da erkekler saf tutup namaz kılsalar, bunların namazları fasit olmaz (bozulmaz).Ancak kadınlarla bir hizada bulunmaları erkeğin namazını bozması için bir takım şartlar vardır. Bunlar ;

1. Bir hizada bulunmak. Bir rükün miktarı devam etmelidir. Eğer bir rükün miktarından az olursa, erkeğin namazı bozulmaz.

2. Hizada bulunan kadın müştehat olmalıdır. Yani cinsi münasebet ehlinden olmalıdır. Deli ve küçük olup müştehat olmazsa, namaz bozulmaz. Müştehât olan mahrem ve yaşlı olsa bile namaz bozulur.

3. Kılınan namaz rükülu ve secdeli namaz olmalıdır. Cenaze namazı olursa bozulmaz.

4. Kılınan namaz erkek ile kadın arasında müşterek olmalıdır.

5. Arada perde olmaksızın, bir yerde secdede beraber bulunmalıdır. Arada perde olursa hizada bulunmak kalkar.

6. Yönlerin bir olması lazımdır. Eğer yönleri ayrı ayrı olursa erkeğin namazı bozulmaz. Bu mesele Kabe-i  Muazzama’nm içinde veya karanlık gecede olabilir.

7. îmamın kadınların imametine niyet etmiş olmasıdır. İmam kadınların imametine niyet etmezse, kadın imamın namazına girmiş sayılmazlar.