Camiye Girme Adabı

By | 1 Nisan 2015

camiye-girme-adabiKişi, camiye gireceği zaman önce sağ, sonra sol ayağını atmalı ve şöyle dua etmelidir:

“Allah’ın adıyla. Allâh Rasûlü’ne selâm olsun. Allâhım! Muhammed’e ve Muhammed’in soyuna salât et. Günahlarımı bağışla ve rahmet kapılarını bana aç.”
Ardından camidekilere selâm verir. Camide kimse yoksa  “Azîz ve Celîl olan Rabbimizin selâmı üzerimize olsun” der. Camiye girince iki rekât namaz kılmadan oturmaz. Sonra dilerse nafile namaz kılmaya devam eder; dilerse Allâh zikretmekle meşgul olur ya da dünyaya ait hiçbir işi düşünmeksizin sessizce oturur ve gerekmedikçe konuşmaz.

Namaz vaktinde gelmişse cemaatle birlikte namazın sünnetini ve farzını kılar.
Namaz kıldıktan sonra çıkacağı zaman önce sol, sonra sağ ayağını atar ve şöyle dua eder:

“Allâh’ın adıyla. Allâh Rasûlü’nün ümmeti üzerine selâm olsun. Allâhım! Hz. Muhammed’e ve onun soyuna salât eyle. Günahlarımı bağışla ve lutuf kapılarını bana aç” der.

• Bütün namazların ardından 33 defa “Sübhânallah”, 33 defa “elhamdülillâh”, 33 defa “Allâhu ekber” ve ardından şöyle söylemek müstehabdır:

“Allâh’tan başka ilâh yoktur; O, tektir, ortağı yoktur. Mülk O’nun, hamd de O’nundur. Onun her şeye gücü yeter.”
• Daima abdestli olmaya gayret etmelidir.

Çünkü Enes b. Mâlik’in (r.a.) naklettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dâima abdestli ol ki ömrün uzun olsun. Gece gündüz elinden geldiğince namaz kıl ki Hafaza melekleri (Koruyucu melekler) seni sevsin. Kuşluk namazını kıl. Çünkü o, tövbekârlann namazıdır. Evine girdiğin zaman evdekilere selâm ver ki evinin bereketi artsın. Müslümanların büyüklerine saygılı, küçüklerine merhametli davran ki Cennet’te bana arkadaş olasın.” Bu hadis birçok âdâbı topluca içermektedir