Batıl Dinlerin Çağrışımını Yaptıran Oyuncaklar

By | 17 Ağustos 2014

namaz-kildiran-seccade

 

oyuncakAişe’den radıyallâhu anh: Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem evinde haç işa­reti içeren hiçbir şeyi bırakmayıp yok ederdi.

Açıklama:

Bu devirde baş belalanmızdan biri de kâfir ülkelerden ithal edilen ve onların ilahlarının ve mabutlarının resim, nakış ve şekillerini içeren ürünlerdir. Bunlar­dan bazıları değişik şekilleriyle haç işareti, Meryem (a.s.) ile Hz. İsa’nın (a.s.), kiliselerin, Buda tapmağının ve aşk tanrısı, hayır ve şer tanrıları gibi yunan tan­rılarının vs. resimleridir.

Muvahhid müslümanın evinde tevhide ters düşen, hatta onu kökten kazı­yan şirksel simgeler olamaz. Onun için Rasûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- bunları evinde gördüğünde yok ederdi. Yok etmek izale etmek ve ortadan kaldırmaktır. Bu ise resimli veya nakışlı yerleri silmek veya şeklini değiştirecek şekilde kazımak veya kirletmek ve onu tamamen kazımak ve ortadan kaldırmakla olur.

Bu, dinde aşırılık değildir. Çünkü bundan, dinde aşırı gitmekten nehyeden zat -sallallâhu aleyhi vesellem- nehyetmiştir. Onun için ev halkının kap, halı vb. şey­ler alırken tevhide aykırı düşen bu tür başka dinlerin simgelerine karşı dikkatli olmaları gerekir.

Kaldı ki biz bu hususta itidalli olunması gerektiğini hatırlatıyoruz. Örneğin şeklin haç işareti olduğu açıkça belli olmadıkça değiştirilmesi gerekmez.