Başörtüsü Üzerine Teyemmüm Yapılabilir Mi ?

By | 6 Mart 2015

Başörtüsü Üzerine Teyemmüm Yapılabilir Mi ?Başörtüsü Üzerine Teyemmüm Yapılabilir Mi ?

Teyemmümün ne ile ve nasıl yapılacağı Mâide Sûre­sinin 6. âyet-i kerimesinde şöyle ifade edilir:

“Eğer hasta olup suyu kullanamayacak halde bulu­nursanız veya yolculukta olursanız veya sizden biri abdest bozmaktan gelirse yahut kadınlarınızla temasta bulunmuş olursanız ve bu hallerde su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprakla teyemmüm edin ve yüzünüzü ve kollarınızı onunla meshedin.”

Bir hadis-i şerifte de Peygamber Efendimiz şöyle bu­yurmuşlardır:

“Su bulamadığımız zaman toprak bize temizleyici bir vasıta olarak kılındı.’’

Âyet-i kerimedeki açık beyandan dolayıdır ki, Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre ve İmam-ı Ebû Yûsuf’a göre teyemmüm sadece toprakla yapılır, başka bir madde ile yapılmaz.

Ancak bu meselede Hanefi mezhebinin görüşü şöyledir:

Teyemmüm yeıyüzü cinsinden her şeyle yapılabilir. Bunlar, toprak, kireç, alçıdır. Bunun yanında üzerinde toz olmasa bile kum, kiremit, tuğla, taş ve mermerle teyemmüm yapılabildiği gibi beton, kireç ve çamurla sıvanmış duvar üzerinde de teyemmüm yapılabilir. Bunların dışında üzerinde temiz toz bulunmak ve üze­rine el vurulduğunda tozun ele çıkması şartıyla her türlü maden, elbise, mefruşat, odun ve sair şeyler üze­rine teyemmüm yapılabilir.

Bunlarla birlikte, toprak ve toprak cinsinden bir madde bulunduğu takdirde onlara teyemmüm edilir. Şayet bunlar yoksa toprak cinsinden olmayan ve üze­rinde temiz toz bulunan madde ve eşya üzerine teyem­müm yapılır

Sorunuza gelince; hangi renk olursa olsun, üzerinde temiz toz mevcutsa başörtüsü üzerine teyemmüm yapı­labilir, ancak toz izi çıkmazsa teyemmüm yapılmaz.

 

[1] Müslim, Mesâcid: 3.

AİLEYE ÖZEL FETVALAR ■ 25