Babanın Görevi:Aşırı Müsamaha Göstermemek

By | 21 Nisan 2015

babanin-goreviasiri-musamaha-gostermemekAile reisinin ev halkına aşırı baskı yapması ne derece kötüyse, aşırı müsamaha göstermesi de o derece kötüdür.
Eşinin ve çocuklarının yemesine, içmesine, giyinmesine, konuşmasına, oturup kalkmasına gezip tozmasına ve eğlenmesine karışmayıp, onların diledikleri gibi hareket etmelerine, İslâm ölçülerine riâyet etmeksizin günlerini gün etmelerine müsamaha gösteren aile reisi ileride onların birçok yanlışlıklara düşmesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Aile reisi, eşinin ve çocuklarının davranışlarından sorumludur. Ev halkının yaşantıları, eğitimleri, terbiyeleri ilk olarak evin erkeğine sorulacaktır.
Allah Teala (cc) şöyle buyurulmaktadır:
“Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında acımasız, güçlü Allah (cc)’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.” (Tahrim, 66/6)
Kocası, kadının nefsanî arzularına itaat ederse, sonuçta ailenin ayakta durması mümkün olmaz. Bundan dolayı erkek, aileden birinci derecede sorumlu olduğunun bilinciyle bereket etmesi gerekir.