Ayakta ve Oturarak İdrar Yapmak

By | 23 Ekim 2014

ayakta-ve-oturarak-idrar-yapmak• Huzeyfe -radıyallâhu anh- şöyle demiştir: “Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi v sellem- bir ailenin çöplüğüne geldi, ayakta idrarını yaptı. Sonra su istedi. Be de O’na su getirdim, o da abdest aldı.”

Açıklama:

İbn Battal şöyle demiştir: Hadis, oturarak idrarını yapmanın daha uygun olduğunu göstermektedir. Çünkü ayakta idrar yapmak caiz olunca, oturarak yapmak hayli hayli caiz olur.

Çöplük, evlerin önünde ev sahiplerinin yararlanması için yapılır. Çoğunluk alçak olup, orada tuvalet yapan kişinin üzerine idrar sıçramaz.

Ahmed b. Hanbel’in Yahya el-Kattân’dan rivayetinde şöyle denilmekted “Hz. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- bir topluluğun çöplüğüne geldi, ben onda uzağa çekildim. Beni yaklaştırdı, öyle ki ben onun arkasında durdum. O ayak tuvaletini yaptı. Sonra su istedi. Su ile abdest aldı, mestleri üzerine mesh yaptı.

Bu haberde Hz. Peygamber’in, avret mahallerini örtmedeki titizliği anlatılmaktadır. Her müslümanın da, uyması gereken en güzel örneği olan Hz. Peygamber’e uyarak örtünmede aynı titizliği göstermesi lâzımdır.