“Aşûre günü oruç tutun, yalnız, Yahudilere benzememek için bir gün önce ve bir sonra da oruçlu olun.”
“Kim zînet günü orucunu tutarsa, senenin öteki oruçlarından tutamadıklarını telâfi etmiş olur. Zînet günü, Aşûre günü demektir.”
(Aşûre gününün bir adı da zînet günü’dür (yevmü’z-zîneti). Zînet günü, süslenme günü, bayram günü, herkesin güzel elbiselerini giyme günü gibi bir anlama gelir.)
Sevgili Peygamberimiz (sav) bir gün (tahminen kuşluk vakti civarında) sahabeden birini görevlendirmiş ve ona, bütün Müslümanlara şöyle bir duyuru yapmasını istemişti.
“İnsanlara ilân et ki, bugün şimdiye kadar bir şey yemiş olan da, olmayan da günün geriye kalan zamanında oruç tutsun. Çünkü bugün Aşûre günüdür.!”
“Kim çoluk çocuğuna, aile halkına aşûre gününde bir genişlik, bolluk sağlarsa Allah da ona, bütün sene içinde bolluk bereket ihsan eder, genişlikler, rızıkve nimet çokluğu bahşeder.”
“Kim kendine ve ailesine Aşûre gününde bolluk ve genişlik sağlarsa; Allah Teâlâ o senenin öteki günlerinde de ona bolluk, bereket, genişlik ihsân eyler.”
