Anne ve Babanın Yaşlılık Hallerinde İyiliğin Artırılması

By | 9 Temmuz 2014

hasema

 

yaşlılarla-şakalaşmakAna baba yaşlandıklarında onlara iyiliği çoğaltmak, onlara güzellikle mua­mele etmenin önemi dahada artar. Çünkü yaşlılık bunu gerektirir. Bu sebeple Allah’u Teala bir ayeti kerimesinde şöyle buyurur;

“Rabbin, O’ndan başkasına kulluk etmemenizi ve anne-babaya iyilikle davranmayı emretti. Şayet onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlılı­ğa ulaşırsa, onlara: “Öf” bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle. Onlara acıyarak alçak gönüllülük kanadını ger ve de ki: “Rabbim, onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse Sen de onları esirge. ”[1]

  •  Ebû Hureyre’den rivayet edildiğine göre, Peygamber -sallallâhu aleyhi vesel- lem- minbere çıkıp:

“- Âmin, âmin, âmin.” dedi. Kendisine dendi ki:

–         Ya Resûlallah, minbere çıktığında “âmin, âmin, âmin” dedin. Bunu neden yaptın? Peygamber buyurdu ki:

–         Cibril bana şöyle dedi: Ramazan ayma yetiştiği halde bağışlanmayan ve cehenneme giren kimse Allah’tan uzak olsun, “Âmin de” dedi. Ben:

–         Âmin, dedim. Sonra:

–         Ebeveynine veya bunlardan birine kavuştuğu halde onlara iyilik etmeden ölen ve Cehenneme giren kimse Allah’tan uzak olsun. “Âmin de” dedi. Ben, âmin, dedim. Sonra Cibril:

–         Sen yanında anıldığın halde, sana salât getirmeden ölen ve cehenneme giren kimse Allah’tan uzak olsun, “Âmin de” dedi. Ben de: Âmin, dedim.”

Açıklama:

Mağaraya sığman üç kişinin hadisinde onlardan biri şunu demişti;

“Allah’ım benim yaşlı anam babam var” Adam yaşlanmış olan ana babası­na yaptığı iyiliği Allah’a vesile kılmış ve Allah’u Teala duasını kabul etmişti.

Yusuf’un kardeşleride yaşlanmış olan babalarını vesile kılıyorlar;

“Dediler ki: “Ey Vezir, gerçek şu ki, bunun yaşlı (ve) büyük bir babası var; onun yerine bizden birisini alıkoy. Doğrusu biz, seni iyilik yapanlar­dan görmekteyiz. ”

  •  Ebû Hureyre, o da Peygamber efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem’den nak­len rivayet etti:

“Burnu yere sürünsün! Sonra burnu yere sürünsün! Sonra burnu yere sü­rünsün!” buyurmuşlar.

–         Kimin ya Resûlallah? Diye sorulmuş.

“İhtiyarlığı anında annesi ile babasından birine yahut her ikisine yetişip de, onlar sebebiyle cennete giremeyenin” buyurmuşlar.