Allah’ı Zikretmek ve Kuran Okumak

By | 15 Ağustos 2014

hac-umre-seti

 

Kocası Vefat Eden Hâmile Kadının İddet SüresiHayızlı ve cünüp hanımların Allah’ı zikretmeleri ve Kur’an okumaları caizdir. Tercih edilen görüş budur. Bu Ebû Hanife’nin görüşüdür. Şafiî ve Hanbelî mez­heplerinden meşhur görüş de budur.

Ümmü Atiyye’nin rivayet ettiği hadis de bunu teyit etmektedir. Ümmü Atiyye -radıyallâhu anhâ- anlatıyor; bayram günleri (namazgaha) çıkmamız, hatta bekâr kızları da mahfillerinden çıkarmamız emredildi, Hayızlı olanları dahi çıkar­mamız emredildi. Hayızlı olanların insanların en arka safında durmaları da emre­dildi. En arkada insanların tekbirleriyle birlikte tekbir getiriyor, onların dualarıyla birlikte dua ediyorlardı. Bu günün bereketini ve temizliğini umuyorlardı.

Açıklama:

Bu hadiste, hayızlı hanımların tekbir getirdikleri ve Allah’ı zikrettikleri belir­tilmektedir.

Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem’in, Aişe validemize ‘…hacılann yaptığı her şeyi yap…’ buyurması da bunu teyit etmektedir. Hacıların Allah’ı zikrettiği ve Kur’an okuduğu malumdur. Bu nedenle hayızlı olanlarında, Alah Teâlâ’yı zikret­meleri ve Kur’an okumaları caizdir.

İbni Hazm ‘el-Muhallâ’da derki; ‘Kur’an okumak, secde âyetlerinde secde etmek, Kur’ân’a dokunmak, hayırlı amellerdir, menduptur, yapanlar sevap alır. Her kim bazı hallerde bunların yapılamayacağını iddia ederse, delil getir­mekle sorumlu tutulur’.

Hanefî, Şafiî ve Mâlikilere göre, Kur’anı Kerîm’e dokunmak ve dokunarak okumak için gusül ve abdest şarttır.