Akîka

By | 10 Eylül 2014

kuran

 

Kurban Keserken Okunacak DualarRasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, akikanın durumunu soran Ümmü Kürz’e şu cevabı vermiştir: “Oğlan çocuğunda iki, kız çocuğunda bir koyun (kesilir). Kesilecek koyunların erkek veya dişi olmaları size bir zarar vermez; bir sakıncası yoktur.”

Semura’dan gelen bir rivayete göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur; “Her oğlan çocuğu akika kurbanı ile rehindir (yani, bir nevi ipotek altındadır ve gereğini yerine getirmeden ondan faydalanamaz). Akika, çocuğun doğumunun yedinci günü kesilir, adı konulur ve başı traş edilir.”

Konuyla ilgili olarak ayrıca Yezid’in kızı Esma’dan gelen rivayete göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem “Akika haktır; oğlan çocuğuna birbirine denk iki koyun, kız çocuğuna ise bir koyun (kesilir)” buyurmuştur.

Açıklama:

Akikanın fayda ve hikmetleri:

Akika kurbanının kesilmesi öncelikle Allah’a yakınlığı ifade etmektedir. Bununla beraber nefsin cimriliğine karşı üstün gelmektir. Akika çocuğu şeyta­nın şerrinden ve şeytana rehin olmasından kurtarmaktır. Akika kurbanı kesen İslam’ın sabit sünnetlerine uyarak cahiliye bid’atlerine karşı gelmiş olur. Akika aynı zamanda soyun temizliğine bir işarettir.

İbn-i Kayyim (rahimehullah) şöyle der: “Çocuk için akika kurbanı kesmek, Allah’a yakınlık vesilesidir. Allah’a verdiği nimetlerden dolayı şükrün bir göster­gesi ve nikâh için hedeflenen gayenin yerine geldiğinin bir ilanıdır.

Kişinin soyunu devam ettirmesi için nikâh kıydığı zaman insanlara yemek vermesi meşru kılınmıştır. Çocuğun olması bu hedefin gerçekleştiğinin bir göster­gesidir. İşte çocuğun olmasıyla hedefe ulaşıldığını ilan etme adına yemek vermek daha öncelikli olmalıdır. Gerçekten doğum sonrasından bundan daha güzel bir şey olamaz. İşte bu Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem, diğer ümmetlere karşı kendi ümmeti ile iftihar edeceği bir neslin yetişmesinin göstergesidir.