Aç Olan Birinin Arkadaşına Açlığını Belirtmesi

By | 30 Haziran 2014

RUSSIA CHECHNYAEbu Hureyre’den radıyallâhu anh rivayet edildiğine göre, o şöyle anlatmış­tır:

“Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem- bir gün yahut bir gece vakti (evinden) çıktı. Bir de Ebu Bekir ve Ömer ile radıyallâhu anh karşılaştı. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem (onlara) sordu: Bu vakitte sizi evlerinizden çıkaran sebep nedir? Onlar, (bizi evlerimizden çıkaran) açlıktır, ey Allah’ın Resûlü, dediler. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem: Ben, nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, sizi (ev­lerinizden) çıkaran şey beni de çıkarmıştır. Kalkın (yürüyün), buyurdu.

Kalkıp Peygamberde yürüdüler. Ensardan bir adama (evine) vardılar. O anda adam evinde yoktu. Adamın hanımı Peygamber’i görünce: Merhaba, hoş geldiniz, dedi. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem adamın hanımına: (Kocan olan) falanca nerede? Dedi. Hanım cevap verdi: Bize içme suyu getirmeye gitti. Bir de Ensardan olan o adam çıkageldi. Adam Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem ‘e ve onun iki arkadaşına baktı, sonra (sevincinden): Allah’a hamd olsun! Bugün misafir yönünden benden daha iyi hiç bir kimse yoktur, dedi.

Açıklama:

Allah’ın emir, yasak ve tavsiyelerini bizzat yaşayarak ümmetine gösteren Peygamber Efendimiz -sallallâhu aleyhi vesellem-, açken arkadaşına ben açım de­mesi aralarındaki muhabbetin ne üst seviyede olduğunu gösterir… Çoğu zaman insanlar açlığını gizlemeye çalışırlar. Açlığını bildirmelerinin görgü kurallarına ay­kırı olduğunu zannederler. Oysaki bu hadiste açlığını söylemesinde hiçbir ayıbın olmadığını gördük…

Aslında aç olan bir insanın açlığını söylemesi aralarındaki sevgi ve samimi­yetini de gösterir…