Abdest ile İlgili Sorular – 4

By | 17 Eylül 2014

abdestin sünnetleri nelerdir1. Parmaklarında yüzük bulunan bir kimsenin abdest alırken durumu nasıldır?

Parmaklarında yüzük bulunan bir kimse, abdest alırken eğer yüzük bol ise, onu yerinden oynatması sünnettir. Fakat yüzük dar ise, altına suyun ulaşabilmesi için yüzüğü yerinden oynatmak farzdır.

2. Ayakları yıkarken inciklerle beraber mi yıkanır?

İncik, ayağın üst tarafında bacakla ayağın bitiştiği yerde bulunan tümsek kemiklerdir. Ayakları yıkamada incikler dâhildir.

3. Bir kimse ayağını yağladıktan sonra abdest alsa abdesti caiz olur mu?

Bir kimse ayağını yağladıktan sonra abdest alsa ve ayaklarına su dökse, fakat su, yağlı yeri ileri geçip deriye işlemese abdesti caiz olur.

4. Ayağında yarık olan bir kimse o yarığa don yağı koysa abdest durumu nasıl olur?

Ayağında yarık olan bir kimse ayağına don yağı koyduktan sonra abdest alsa o kimse ayağını yıkadığı zaman su yarığın altına geçmezse bakılır; eğer suyun o yarığın altına geçmesi zarar verirse abdesti caiz olur, zarar vermezse abdesti caiz olmaz.

5. Abdest azalarında yanık bulunursa durum nedir?

Bir adamın bir uzvunda yanık olduğu zaman, onu yıkamaktan aciz olursa, o kimseden, o uzvunu yıkamanın farziyeti düşer. O uzvun üzerine su dökmesi lazımdır. Şayet su dökmekten de aciz olursa meshetmesi yeterlidir. Meshetmekten de aciz olursa, o kimsenin meshetmesi de gerekmez. Sadece o kısmın etrafını yıkar, bu kâfidir.