Abdest ile İlgili Sorular – 22

By | 18 Eylül 2014

abdest1. Erkek ve kadının tenasül organlarının birbirine dokunmasıyla abdest bozulur mu?

Fahiş mübaşeret, yani çıplak ve yaygın bir halde tenasül organlarının birbirine dokunması ile karı kocanın her ikisinin de abdesti bozulur. Hanefî Mezhebine göre, bir kimsenin kendisinin veya başkasının tenasül uzvuna dokunmasıyla abdesti bozulmaz.Şafiî Mezhebine göre; arada bir örtü olmaksızın mahrem olmayan kadın ve erkeğin bir birine dokunması, abdesti bozar. Ayrıca el içi ile tenasül organına dokunmak da abdesti bozan hallerdendir.

2. Abdest alırken bazı azalarını yıkayıp yıkamadığı hususunda şüpheye düşenin durumu nedir?

Bir kimse abdest alırken bazı azalarını yıkayıp yıkamadığı hususunda şüpheye düşse, eğer bu şüphe; o kimsenin ilk şüphesi ise, sadece şüphe ettiği yeri yıkar. Fakat bu kimsede bu şüpheler çok vaki oluyorsa o şüpheye iltifat edilmez, abdesti olmuştur. Abdest aldıktan sonra da bu gibi şüpheler vaki olsa aynı şekilde bu şüpheye de iltifat edilmez. Evhama da, vesveseye de itibar edilmez.

3. Abdesti bozulup bozulmadığı hususunda şüpheye düşenin durumu nedir?

Abdest aldığını bildiği halde, daha sonra acaba abdestimi bozdum mu, bozmadım mı? diye şüpheye düşen kimse, abdestsiz olsa bile abdestli sayılır. Fakat abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdestsizdir.

4. Bir abdestle kaç vakit namaz kılmabilir?

Mekke’nin fethine kadar her namaz için ayrı abdest alınırdı. Mekke’nin fethi sırasında bir abdestle beş vakit namaz kılınmış ve böylece abdest bozulmadıkça kaç vakit olursa olsun aynı abdestle namaz kılınacağına cevaz verilmiştir.