Zemzem Seti

By | 18 Ekim 2014

zemzem-setiZemzem seti hac veya umreye giden müslümanların bu kutsal yolculuk dönüşün de getirdikleri zemzem suyunu ikram etmek için kullandıkları fincan takımının adıdır.Zemzem seti sadece zemzem suyunu içmek ve ikram etmek için hullanılır.

Zemzem seti genellikle boyutları normal fincanın yarısı kadar olan 6 adet fincandan ve sürahiden oluşmaktadır. Bazzı zemzem setlerinin içinde hurma tabağıda bulunur. Çünkü genellikle hacı görmesine gelen misafirlere zemzem suyu ile birlikte hurma da ikram edilmektedir. Hurma tabağıda zemzem setinin içindeki fincanlar ve sürahi ile uyumludur.

Zemzem seti gümüş, cam, porselen, pirinç gibi malzemelerden üretilmektedir. Bazı zemzem setleri gümüş – porselen yada cam – gümüş kombinleriyle de imal edilmektedir.

Zemzem setlerinin modelleri ve çeşitleri çok fazladır. Her zevke hitap eden zemzem seti bulmak hacılar için hiçte zor değildir. Yaldızlı, sade, taşlı, motifli, işlemeli vb.. bir çok model ve desende zemzem takımı mevcuttur.zemzem-takimi-

Zemzem seti hangi tarz ve malzemeden olursa olsun diğer bir ortak özellikleri de takıma uygun tepsi ile servis edilmeleridir. Zemzem seti;  bazen uzun sürahili bazen kısa ve yuvarlak sürahili, bazen oval tepsili bazen yuvarlak tepsili, bazen kadeh fincanlı bazen küçük fincanlı gibi faklı modellerle hacı adaylarının beğenisine sunulmaktadır.

Zemzem setleri hem estetik görüntüsü sayesin de hem de manevi değeri açısından vitrinlerin ve büfelerin baş köşesinde süs eşyası olarak daha sonra saklanmaktadır.