Yemekte Çocuklarla Birlikte Bulunmak ve Onların Hatalarını Düzeltmek

By | 10 Eylül 2014

hac-umre-seti

 

yemek-aileÖmer b. Ebi Seleme radıyallâhu anh anlatıyor: Resûlullah’ın terbiyesi altın­da yetişen küçük bir çocuk idim. Yemekte elim tabağın her tarafında dolaşıyor­du. Bunun için Resûlullah -sallallâhu aleyhi vesellem- bana: “Ey evlat! Besmele çek, sağ elinle ve tabağın sana yakın olan yerinden ye” buyurdu. Artık yemek yeme adabım hep bu şekilde olmuştur.”

 

Açıklama:

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem çocuklarla beraber yemek yerdi ve yemek esnasında onların hatalarını düzeltirdi. Bu durum onlara büyük muallimden ye­mek yeme adabını öğrenmeleri için büyük bir fırsat doğuruyordu. Resûlullah kadar çocuk terbiyesine önem veren, dikkat eden ve özen gösteren ve bunu en iyi şekilde başaran bir başka eğitmen yoktur.

Rivayetten anlaşılacağı üzere Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem küçük bir çocuk dahi olsa kişide gördüğü bir hataya karşı yerinde ve uygun bir lisan ile müdahale etmiş ve hatanın ortadan kalkması ve bir daha tekrarlanmaması gibi güzel bir netice almıştır. İşte zihnimizi odaklamamız gereken husus bu noktadır. Hatanın izalesi ve devamlılık arzetmemesi. Bu yerinde müdahale ve münasip bir lisanın sonucudur.

İşte bu tüm eğitimciler için örnek alınması gereken bir tutumdur. Eğitmenler yerinde ve uygun bir lisan müdahalesi sonucunda yeme/içme, yatma/kalkma, üzüntü/sevinç hali, giyim/kuşam gibi hayatın her alanında eğitimi ile meşgul oldukları çocukların üzerinde gördükleri hatalara karşı güzel sonuçlar almala­rı pekâlâ mümkündür. Nitekim hadiste geçtiği üzere genç sahabi “Artık yemek yeme adabım hep bu şekilde olmuştur” diyerek yerinde bir müdahale ile ortaya çıkan güzel sonucu dile getirmiştir.