Yaşlılara Şaka Yapılmasının Caiz Olması

By | 4 Eylül 2014

feraceler

 

yaşlılarla-şakalaşmakResûlullah aleyhisselamın Ensar’dan yaşlı bir kadına yaptığı şakayı Hz. Aişe radıyallâhu anhâ şöyle anlatıyor: Resûlullah’a (a.s) yaşlı bir kadın geldi ve dedi ki:

Ey Allah’ın Resûlü! Allahın beni cennete koyması için dua buyrunuz! Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem ona şöyle cevap verdi:
Yaşlılar cennete kesinlikle gidemez.

Kadın ağlayarak geri dönüp gitti. Onun ardından Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdular: Haydi kadına haber verin ki: O, cennete yaşlı biri olarak girmeyecek, (fakat genç olarak girecektir!)Yüce Allah’ın şu ayette buyurduğu gibi: Muhakkak ki biz, oradaki kadınları yeniden yarattık ve onları bakireler, eşlerine düşkün ve hepsini aynı yaşta yaptık.

Açıklama:
Mizah, insana neşe verirken bir anlık sıkıntıları da unutturmuş olur… Yapılan güzel bir mizah dostlukları perçinleştirir… Bir insan ne kadar sert mizaçlı olursa olsun yapılan güzel bir mizahla yüzüne neşe gelir…

Özellikle de hayattan koptuğu psikolojisine giren yaşlılara karşı yapılan şakalar onları hâlâ ciddiye aldığımızı ve muhabbet beslediğimizi ve kendilerinden rahatsız olmadığımızın mesajını vereceğinden onların gönlünü de böylelikle almış oluruz…