Yaşlılara Da Din Anlatılır

By | 4 Temmuz 2014

namaz-kildiran-seccade

 

Abdullah B. Abbas'a Peygamber Efendimizin TavsiyeleriHz. Peygamber’in sallallâhu aleyhi vesellem; “Ya Cibril! Ben, şimdiye ka­dar hiçbir kitap okumamış, yaşlı-güçsüz, çoluk-çocuk, büyük-küçük… lerden oluşan bir topluma peygamber olarak gönderildim.(Onlar bu Kur’an’ı nasıl anlayacaklar?)

Açıklama:

Vahyin başlangıcında Peygamberimiz’in bu sözleri davetin kapsama alanı­nı gösterir. Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem davete icabet eden herkesle ilgilenmiştir. İslam’a girenler arasında azımsanamayacak kadar yaşlı insanlar da vardı. Belki onların kendilerini ölüme yakın hissetmeleri, bazı gençler – güçlüler tarafından göz ardı edilmeleri onları bu davete daha ilgili hale getiriyordu. Hz. Ömer’in radıyallâhu anh; Ey gençler! Yaşlanmadan dini bilgileri öğrenin. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem’in sahabeleri yaşlarda bu bilgileri öğrenmişti. Sözleri bir taraftan sahabelerin ileri yaşlarda dini öğrendiklerini, diğer taraftan da onların ilk ve en önemli muallimleri olan Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem ’in eğitim-öğretiminde yaşlılarla ilgilendiğini gösterir.

Yaşlı insanlar her ne kadar da bizden geçti gibi sözler söylese de nefes alıp verdikleri ve hafıza kaybına uğramadıkları sürece kendilerine tatlı bir dille nasi­hat edilebilir.